My máme euro. Teď kvůli tomu prý Slovensko doplatí na německou recesi více než ostatní

16.08.2019 8:08

Německá ekonomika balancuje na hraně recese, což zemím střední Evropy rozhodně neudělá dobře. Zpomaluje růst v České republice, v Polsku i v Maďarsku. Nejvíc v tuto chvíli trpí Slovensko. Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Dominik Stroukal tvrdí, že Slováci teď doplácejí i na to, že platí eurem.

My máme euro. Teď kvůli tomu prý Slovensko doplatí na německou recesi více než ostatní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

Ekonomika v zemích střední Evropy zpomaluje. Na jedné straně je to tím, že se německá ekonomika – největší ekonomika v regionu – potácí na hraně recese, a jednak země střední Evropy narážejí na své vlastní limity a problémy, které nedokázaly vyřešit. V České republice např. schází pracovní síla.

Ekonomové ještě nedávno odhadovali, že v roce 2020 poroste slovenská ekonomika o 4 procenta a v roce 2021 o 3,2 procenta. Skutečnost je však taková, že ekonomika roste jen o 1,9 procenta. Tato čísla řadu odborníků překvapila. Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Dominik Stroukal tvrdí, že Slováci teď doplácejí i na své členství v eurozóně.

„Ta nezažívá své nejlepší časy a na slovenské ekonomice se to podepisuje. Otevřené snahy Evropské centrální banky o další stimulaci ale dávají Slovákům naději na další růst. Smíšeným signálem pro růst mohou být i obavy z globální recese, které oslabují euro a tedy zlevňují vývoz z eurozóny,“ řekl pro Echo24 Dominik Stroukal.

V problémech se velmi pravděpodobně ocitne i Česko. Českou ekonomiku prozatím táhne spotřeba českých domácností a vlády a pak prý také skutečnost, že zahraniční partneři se předzásobili českým zbožím v obavách z brexitu a z možného churavění německé ekonomiky. Na německé ekonomice se podepisuje obchodní válka Číny se Spojenými státy. V tuto chvíli česká ekonomika roste o 2,7 procenta, ale nemusí trvat dlouho a může růst jen o 1,6 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…