Mynář nemá bezpečnostní prověrku. Když se řeší tajné, musí za dveře

27.09.2013 7:19

Hradní kancléř Vratislav Mynář stále nemá bezpečnostní prověrku na stupeň tajné nebo přísně tajné. Žádost o ni navíc pozastavil. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes. Podle ní Mynářovi nechce Národní bezpečnostní úřad prověrku udělit kvůli kancléřovým stykům s kontroverzními lidmi.

Mynář nemá bezpečnostní prověrku. Když se řeší tajné, musí za dveře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

Na Hradě tak dochází občas ke kuriózním situacím. „Když se na Hradě projednávají tajné informace od tajných služeb, musí kancléř Vratislav Mynář za dveře. V místnosti zůstávají jen jeho podřízení,“ popisuje deník.

List cituje bývalého mluvčího prezidenta Václava Havla Ladislava Špačka, podle kterého všichni Havlovi nejbližší spolupracovníci měli prověrku na stupeň přísně tajné. V režimu utajení totiž jsou i programy státních návštěv.

Podle bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora by v zavedené západní demokracii nemohl na podobném postu člověk bez prověrky vůbec úřadovat.

„Kancléř musí kontrolovat práci podřízených. Představa, že by pracovali s informacemi, které by on nesměl znát, není správná,“ uvedl v Mladé frontě Dnes Šándor.

Mynář tak nyní na důvěrná jednání posílá šéfa bezpečnostního odboru Petra Mužáka.

List závěrem tvrdí, že z Hradu i ze SPOZ prosakují informace, že Národní bezpečnostní úřad nechce Mynářovi prověrku na stupeň tajné či přísně tajné udělit mimo jiné kvůli jeho podnikání s kontroverzními lidmi, například s opavským podnikatelem Radimem Masným. A Mynářovo přerušení žádosti o prověrku má být jen trikem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …