Mýto vyžaduje nové datové úložiště, projekt se prodražuje, další peníze od státu pro Kellnerovu firmu CzechToll

07.08.2019 17:24

Nový mýtný systém bude potřebovat nové datové úložiště za téměř 15 milionů korun pro zpracovávání sesbíraných informací z mýta. Stát původně počítal s využitím stávajícího zařízení, to však podle Ředitelství silnic a dálnic znemožnil současný správce mýta Kapsch, který neposkytl součinnost k předání datového skladu. Stát proto bude po Kapschi vymáhat škodu, uvedlo dnes ŘSD.

Mýto vyžaduje nové datové úložiště, projekt se prodražuje, další peníze od státu pro Kellnerovu firmu CzechToll
Foto: mytocz.eu
Popisek: Mobilní kontrola výběru mýtného - ilustrační foto

Podle Kapsche jde o snahu navýšit cenu za mýto. CzechToll naopak uvedl, že jde o snahu Kapsche sabotovat spuštění nového mýta.

Anketa

Těšíte se na oslavy 30. výročí Sametové revoluce?

4%
96%
hlasovalo: 15818 lidí

ŘSD dnes v tiskové zprávě uvedlo, že podle původních plánů chtěl stát využít existující datový sklad vybudovaný Kapschem a začlenit jej do nového mýtného systému. Záměr však podle silničářů zmařil současný provozovatel mýta, který neposkytl potřebnou součinnost, ač k tomu byl smluvně vázán.

Podle Kapsche jde o snahu navýšit cenu původně dosaženou v soutěži za mýtný systém. Ta činila 10,75 miliardy korun. „Již od začátku roku jsme média a veřejnost upozorňovali, že CzechToll spolu s ŘSD budou společně hledat cesty, jak dosypat peníze do svého mýtného projektu, který byl od počátku cenově podstřelený. Nejjednodušší variantou pak je obvinit Kapsch z nedostatku součinnosti a formou dodatků (další budou jistě následovat) získávat další peníze od daňových poplatníků My jsme třeba i u soudu připraveni prokázat, že uvedená tvrzení nejsou pravdivá," řekl ČTK mluvčí podniku David Šimoník. Podle něj CzechToll od prvních společných schůzek nad součinností hledá způsob, jak využít vlastní technická řešení, ačkoliv ve své nabídce v tendru počítal s využitím některých částí ze stávajícího systému.

 

Přípravy nového satelitního mýtného systému provázejí spory mezi stávajícím provozovatelem a státem. Kapsch se kvůli podmínkám a průběhu mýtného tendru obrátil k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten jeho námitky pro tendru zamítl, Kapsch proti tomu ovšem podal žaloby ke Krajskému soudu v Brně. Soud v květnu a v červenci rozhodl, že ÚOHS musí znovu prošetřit námitky Kapsche proti mýtné soutěži a také smlouvu mezi státem a vítězem tendru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…