Ekonom popírá, že by za komunismu byly potraviny lepší. „Především jsou kritické názory podmíněny notnou dávkou nostalgie. Ne snad paušálně po "zlatých časech za bolševika", ale vzpomínka dnešního padesátníka, jak si dal v osmnácti letech (někdo i dříve) v hospodě své první pivo a k tomu gothaj s cibulí, a jak to úžasně chutnalo - ta může být opravdu velmi emotivní. Ale sotva je racionální,“ konstatuje autor.
Import domácí trh neničí
Cena je pro lidi zásadnější, než si mnozí myslí. Také neplatí, že by potraviny pocházející z Česka byly jednoznačně nejkvalitnější. „Ani v současné době lékaři nevarují, že by náš středoevropský organismus ohrožovala konzumace citrusů, nebo třeba mořských ryb...“ píše Ekonom.
Podle mnoha zemědělců ničí domácí trh dovoz, ale to také není pravda, Právě díky němu se totiž potraviny dostaly po roce 1989 na evropskou úroveň. Posledním mýtem je ten o konkurenci řetězců. „Ale postupně začalo být zřejmé, že jde jen o hodně nafouklou bublinu. Především se ukázalo, že některé potraviny v Česku jsou i dražší než třeba v Německu,“ shrnuje časopis.
Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: joh