NKÚ zkontroluje peníze na centra popularizace vědy

29.03.2014 10:34

Nejvyšší kontrolní úřad se rozhodl zkontrolovat peníze na financování projektů nadregionálních a regionálních center popularizace vědy a vývoje. Kontrola má začít v dubnu a skončit v prosinci letošního roku. O jejím zařazení do letošního plánu rozhodlo vedení úřadu na svém zasedání v polovině března. Kontroloři zamíří do obecně prospěšné společnosti iQLandia v Liberci, která provozuje tamní stejnojmenné zábavní vědecké centrum, a na ministerstvo školství.

NKÚ zkontroluje peníze na centra popularizace vědy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zaměstnanec v laboratoři

Projekty na vybudování center popularizace výzkumu jsou součástí Operačního programu výzkum a vývoj pro inovace a peníze do něj míří jak z evropských fondů, tak ze státního rozpočtu. Unie na něj vyčlenila přes dvě miliardy eur, tedy víc než 55 miliard korun v současném kurzu. U devíti projektů podaných v rámci výzvy týkající se právě popularizace vědy jde celkem o 2,6 miliardy korun.

„Tato kontrola je vysoce aktuální, protože investiční akce budou dokončeny převážně v roce 2014," sdělila ČTK mluvčí NKÚ Olga Málková. Úřad chce podle ní především zjistit, jestli projekty vedly k naplnění nastavených cílů a očekávaných přínosů. „Chceme také prověřit podmínky udržitelnosti a provozuschopnost projektů," dodala. Kontrolu povede nová členka kolegia úřadu Hana Hykšová, která předtím řadu let působila v úřadu jako kontrolorka.

Společnost iQLandia, která se do letošního 2. ledna 2014 jmenovala Labyrint Bohemia, je obecně prospěšná společnost, která vznikla v roce 2002. Provozuje iQPark v libereckém zábavním Centru Babylon. Provozuje také zábavní vědecký park iQLandia v Liberci, který se pro veřejnost otevírá právě dnes. Jeho vybudování stálo 400 milionů korun. K nejzajímavějším exponátům patří první humanoidní robot v Česku jménem Thespian nebo nejmodernější 3D planetárium s 50 sedadly ve střešní kopuli.

Ředitel společnosti Pavel Coufal řekl ČTK, že NKÚ už v minulosti firmu kontroloval, a to kvůli výběrovému řízení na projektanta stavby. Úřad prý tehdy shledal pochybení, které spočívalo v tom, že firma podala formulář do úředního věstníku EU a výběrové řízení v něm označila špatným způsobem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…