Na Hradě budou vrcholní politici probírat Zemanovu cestu do USA

31.03.2017 17:58

Nejvyšší ústavní činitelé se v úterý sejdou na Pražském hradě, aby probrali českou zahraniční politiku, mimo jiné i chystanou cestu prezidenta Miloše Zemana do Spojených států. Jde o pravidelné setkání, které se koná vždy jednou za čtvrt roku, řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Na Hradě budou vrcholní politici probírat Zemanovu cestu do USA
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Určitě se bude hovořit i o cestě prezidenta Zemana do USA,“ doplnila k programu jednání.

Na hradních setkáních ústavních činitelů se politici pokoušejí sjednocovat zahraničněpolitické postoje představitelů státu. Kromě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Zemana jsou na schůzky, které svolává hlava státu, zváni také předseda sněmovny Jan Hamáček, šéf senátu Milan Štěch, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Zeman se chystá do Spojených států na konci dubna, doprovodí ho tam ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a možná i další ministři. Prezident by se měl setkat s Donaldem Trumpem, který ho pozval na schůzku krátce po svém zvolení do čela USA.

Na minulých hradních setkáních čeští vrcholní politici diskutovali třeba o podpoře ekonomické diplomacie, českém předsednictví Visegrádské skupině nebo o boji proti takzvanému Islámskému státu. Výrazným tématem byla také migrace.

Naposledy se ústavní činitelé sešli na Hradě nad zahraničněpolitickou agendou loni 1. listopadu. V médiích a mezi politiky se tehdy řešil hlavně postoj Česka k Číně, zejména v souvislosti s říjnovou návštěvou tibetského duchovního vůdce dalajlamy v Praze. Ústavní činitelé tehdy vydali prohlášení, ve kterém ujišťovali, že Česko uznává jednotnou Čínu včetně Tibetu. Proti prohlášení se zvedla silná kritika od opozičních, ale i koaličních politiků a dalších lidí z veřejného sektoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…