Na Mostecku koupíte byt i za padesát tisíc. Vlastníci bytů jsou zděšeni a volají po odškodnění

16.01.2015 17:20

Neutuchající příliv Romů je podle šéfa největšího bytového družstva příčinou klesání hodnoty bytů na severu Čech. Jeho pořízení je na Mostecku skutečně finančně nejdostupnější. Byt za padesát tisíc korun není výjimkou. To je ovšem druhý zásadní problém – vlastníci bytů a domů jsou zděšeni devalvací své někdejší investice do bydlení. Volají po odškodnění. Senátor Jaroslav Doubrava (S.cz) vidí věc neřešitelně, předseda bytového družstva směruje své rady bez okolků.

Na Mostecku koupíte byt i za padesát tisíc. Vlastníci bytů jsou zděšeni a volají po odškodnění
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romové v Mostě

Prokopnuté vchodové dveře, počmárané zdi a výtahy, zničená fasáda, jelikož vandalové lezou do svého přízemního bytu okny, a podobně. Takhle František Ryba, ředitel největšího bytového družstva v republice, se sídlem v Mostě, popisuje stav bytových domů, který není na městských sídlištích výjimkou. Jde o chabý výčet toho, z čeho jsou zde slušní lidé zoufalí.

„Pro regiony jako je Mostecko, Teplicko, Chomutovsko a Ústecko je alarmující sledovat, jak nekončící příliv cikánů – politici jim pokrytecky rádi říkají nepřizpůsobiví – devastuje bydlení slušné většiny. Těžko se lidem vysvětluje, že statisíce, které ´vrazili´ do svého domu, respektive bytu, jsou vniveč. Těžko se také vysvětluje, že do zhodnocení domu investují i desítky milionů korun, ale hodnota bytu se nejenom nezvětší, ale s postupem času se dokonce zmenší,“ říká zcela otevřeně František Ryba.

I jím vedené bytové družstvo má dnes domy, kde je již vše opraveno – nová střecha, fasády, okna, vstupy do domu, rozvody a výtahy. „Ale protože se do něj ´dostaly´ tři, čtyři cikánské rodiny, tak byt velikosti 1+3 v takovém domě neprodáte za víc, než za 150 až 200 tisíc korun, v Janově byt 1+4 za 50 až 80 tisíc korun!“ sděluje aktuální neuvěřitelně nízké hodnoty bytových jednotek v regionu.

Tento týden můžete jeden z bytů v Janově o velikosti 4+1 najít v nabídce realit například za 69 tisíc korun.

Upsali se k úvěru a teď tohle

A důvod? „Běžte se na sídliště podívat. Kolem domu vysedávají desítky cikánů, kolem kterých pobíhají jejich ratolesti. Když ostatní bydlící někoho jenom trochu napomenou, tak jsou ´pí…, ku…, ču… a svině bílý´,“ cituje reakce, které často slýchá. Jakýkoliv mravokárce se raději okamžitě stáhne. „Starší lidé jsou v šoku. A tak si cikáni u domu a v něm dělají, co chtějí. Devastují majetek ostatních. Vše, co bylo opraveno, je rázem zničeno. A lidé jenom nevěřícně zírají, jak je ničeno to, na co si vzali úvěr, který budou deset let splácet. Byty se tak stávají v podstatě neprodejnými,“ souhlasí s veřejnou kritikou devalvace cen bydlení v kraji, kde se počty nepřizpůsobivých jedinců rozhodně nesnižují.

Splachovací záchod vidí někteří poprvé

Že se v severočeském kraji kumuluje tento typ netolerantních obyvatel, má několik důvodů. „Jednak se stále přistěhovávají cikáni z východu – ke svým příbuzným. Často poprvé vidí splachovací záchod, výtah a zamknuté dveře. Další cestou je kupování bytů, například realitními společnostmi, které vystěhovávají byty ve velkých městech – ty potom s velkým ziskem prodávají a v našich regionech zůstávají cikáni. No a třetí cestou je pronajímání bytů ve vlastnictví ´komukoli´,“ vyjmenovává šéf bytového kolosu Ryba.

V dotčených regionech je totiž výrazný nadbytek bytů. Takzvaná stabilizační výstavba podle jeho slov způsobila, že bylo postaveno více bytů, než je potřeba. Dále nefunguje trh s byty. „A tak každý, kdo si koupí byt do vlastnictví a hledá nájemníka, tak nakonec byt pronajme komukoliv. Legislativně s tím nic nenaděláte – byt je jeho a ´může si s ním dělat, co chce´,“ shrnuje patově vyhlížející situaci.

Historky z natáčení? Ne, realita

Nepříliš odlišné zkušenosti má kupříkladu Jiří Maria Sieber z Mostu, herec, zakladatel Válečného muzea Sudety a majitel realitní společnosti. Na svém facebookovém profilu občas přidává snímky z reality všedního dne, aby veřejnost viděla, že nejde jen o výmysly a slova. Nedávno například napsal: „Teď jsem měl v realitce cikána Tokára. Hrozně se rozčiloval, že mu ta pí..a na sociálce nechce platit na bydlení. Chtěl po mně, abych zfalšoval výpočtový list nájemného na jiné částky. To jsem odmítl. Tak nasraně odešel, nasedl do svého terénního mercedesa a odjel. To je teprve pondělí a už mám těch debilních cikánů plné zuby,“ popsal jeden ze svých zážitků z praxe s následným dovětkem: „Ještě dodám, že měl na hlavě červenou kšiltovku a byl úplně blbej, nevěděl ani v jaké budově pro sociálku byl. Když jsem ho vyzval, aby si kšiltovku sundal, že tak mu kamera nevidí do obličeje, tak to nepochopil. Jak takoví lidé mohou udělat řidičák?“ Po chvíli ve stejném dni dopsal: „Tak, teď jsem tu měl další cikánku, Janette Kirvejová. Má jedno dítě a pronajala si byt 3+1, 65 m2 za 8000 Kč. Brečela na hmotné nouzi, že nemá na nájem a že prý jí stát nezaplatí celý nájem 5000 Kč, ale jen 3484 Kč, protože jí započtou jen 52 m2, protože na dva lidi má velký byt. Takže cikánka musí zaplatit 1516 Kč ze svého. To se jí vůbec nelíbí a nutí mě, abych jí zfalšoval výpočtový list. Nenechám se přeci zavřít za podvod.“

V říjnu pro změnu zveřejnil podivnou petici neplatičů z domu v Obrnicích na Mostecku. „Přišla mi petice neplatičů z domu v Obrnicích, že mají na chodbách bordel. Z jedenácti bytů jsou na ní podepsaní jen tři vlastníci a OSTATNY SOU ANGLYJI,“ okomentoval snímek a posléze dodal: „To se jim nelíbí, že mají platit nájem. Tento měsíc však už nemají peníze ani na studenou vodu, tak budou na suchu.“ V daném domě, jemuž dělá účetní správu, ze 44 bytů platí nájem jen osm. Na účtu v dané chvíli měli 300 Kč a jen studená voda na měsíc stojí 19 tisíc.

 

Perličkou podle Siebera je, že Rom Zeman, který koupil byt 3+1 za pouhých 18 tisíc korun, jej pronajímá šesti dalším Romům, vybírá od nich drahý nájem, ale neplatí dál peníze na účet domu. V daném roce přitom majitel realitní společnosti upozorňoval na plýtvání vodou, kdy obrničtí Romové v teplých dnech stříkali na sebe vodu protipožárními hadicemi z hydrantů.

Přestěhovat se za prací? Nemožné. Neprodejné byty drží lidi na místě

Občan Karel Mlčoušek nedávno popsal severočeskému senátorovi Jaroslavu Doubravovi problém, s kterým se potýkají majitelé bytů na severu Čech a které jim znemožňují prodat byt a přestěhovat se za prací jinam, kde by si koupili bydlení nové. „Komu mám vystavit účet na náhradu zmařené investice, kterou je byt, na jehož pořízení jsem vydal 650 000 Kč a během pěti roků jeho hodnota na trhu klesla na nepatrnou částku jen proto, že se do této lokality sestěhovávají nepřizpůsobiví občané, kterým stát vyplácí doplatky na bydlení? Jejich známý životní styl vyhání starousedlíky a nové zájemce odrazuje od koupi bytu. Jedná se o lokalitu Třídy Budovatelů s bloky 96, 97 až 100. Za pět roků, co tam bydlím, se počet těchto občanů znásobil o 1000 procent. Už nyní jsou nově opravené domy zdevastovány a zničeny jejich potomky. Vypáčené schránky již nepočítám a vykopnuté dveře jsou třikrát do roka. Samospráva vlastníků se vymlouvá, že s tím nemůže nic dělat a pověřený vlastník SBD Krušnohor se od toho distancuje. Existuje nějaké řešení?“ ptal se ho veřejně na profilu v ParlamentníchListech.cz občan Karel Mlčoušek.

Severočeský senátor jeho lkaní sice vyslyšel, moc jej ale nepotěšil. „Obávám se, že nemám dobrou zprávu,“ konstatoval po konzultaci se svým odborným poradcem. Tazatel nemůže počítat s odškodněním za snížení ceny bytu, který si koupil.  Bylo to jeho rozhodnutí, že investoval do koupi bytu. Jiný právní výklad nemohou vlastníci bytů očekávat. Senátorův rádce v podstatě apeluje na výhodnost nájemního bydlení, pokud podobné podmínky v České republice přetrvávají: „V případě bydlení v nájmu by k žádné zmařené investici nedošlo a nájem lze rychle ukončit a najít si byt v příjemnější oblasti. Naopak považuji masivní kampaň na podporu vlastnického bydlení za jeden z důvodů současné situace na úseku bydlení. Řada vlastníků byty pronajímá, komu chce, a tím ničí životní podmínky rodinám, které mají svůj byt na bydlení.“

Právě z těchto důvodů se pak z některých bytů v bytových domech stávají vlastně „ubytovny”. Negativní příčinou zhoršení situace byla podle něj legislativní změna bytového družstevnictví v devadesátých letech minulého století. „Situace se může zlepšit jen změnou legislativy,“ shrnuje a dodává: „Dokud bude ve společnosti panovat strach do popsaného problému zasáhnout, dokud nebude vůle skutečně tvrdě vyžadovat důsledné dodržování zákonů této země všemi bez rozdílu, pak budou případy, jakým je váš, přibývat.“

Politici nechtějí slyšet, že menšina utiskuje většinu. Proto je problém s bydlením

František Ryba, byť řídí bytové družstvo, nemá nic proti vlastnění bytů. „Tato forma bydlení existuje po celém světě, ale nikde nemají tak ´zmršenou´ legislativu, která umožňuje několik právních forem bydlení v jednom domě: vlastnické, družstevní a nájemní. A která neřeší povinnosti vlastníků pod sankcemi. Hlavně, aby vlastník jakkoliv neobtěžoval své sousedy – ať už sám, nebo jeho nájemník,“ říká. Velkou dírou v legislativě podle něj také je, že se bydlící nemohou vyjadřovat k tomu, kdo bude v domě bydlet. „Proč to jinde – například v Anglii – může existovat a u nás to nejde? Uvědomují si politici, že jedna nepřizpůsobivá rodina je schopná zničit bydlení třeba stovce dalších rodin? Vím, že neuvědomují. Již jsem absolvoval bezpočet ´kulatých stolů´ a viděl reakci politiků a ministerských úředníků. Oni problém cikánské menšiny utiskující českou většinu prostě nechtějí slyšet,“ shrnuje své poznatky za dvě desítky let zpátky. „Kdyby se tento problém vyřešil, byl by (alespoň v našem regionu) dostatek slušného bydlení za slušné peníze. Stačí jenom několik legislativních změn a uznání popisovaného problému,“ uzavírá ředitel Stavebního bytového družstva Krušnohor, které provádí správu 21 781 bytových jednotek, 320 nebytových jednotek a 1069 garáží ve městech Most, Litvínov a Meziboří. Celkem tedy spravuje 23 170 prostorů a je největším bytovým družstvem v republice.

Změny u dávek na bydlení

Dlouhodobým a často zmiňovaným problémem v chudých částech republiky je právě byznys s ubytovnami, jež jsou azylem pro nemajetné, kteří pobírají příspěvek a doplatek na bydlení. V této věci dochází v letošním roce k jistým změnám. „Nová pravidla pro vyplácení pomoci v hmotné nouzi pomůžou přerušit bující obchod s chudobou v ubytovnách. Zamezí se především neefektivnímu vyplácení doplatku na bydlení. Doplatek na bydlení bude podle návrhu nově poskytován ubytovnám, které splní hygienické standardy kvality bydlení. Zároveň se bude moci poskytnout doplatek na bydlení osobám, které bydlí na ubytovně, pouze se souhlasem obce,“ uvedl Petr Habáň, tiskový mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí. Hygienické standardy kvality bydlení a souhlas obce se budou vyžadovat od května 2015. Bude také stanovena maximální výše nájemného podle částky v místě obvyklé a normativních nákladů na bydlení podle zákona o státní sociální podpoře.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…