Na Ukrajině nebudeme na nikoho ukazovat prstem, říká Štěch. A žádá volby

01.03.2014 18:34

Po jednání představitelů parlamentů zemí Visegrádské skupiny prohlásil předseda Senátu ČR Milan Štěch (ČSSD) ve shodě s kolegy, že trvá na zachování celistvosti a nezávislosti Ukrajiny. Zdůraznil také potřebu hájit práva všech menšin. Nehodlá se ale vyjadřovat k tomu, kdo nese větší vinu v eskalaci napětí na Ukrajině. Volá především po uspořádání demokratických voleb.

Na Ukrajině nebudeme na nikoho ukazovat prstem, říká Štěch. A žádá volby
Foto: Martin Vlček
Popisek: Předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch (ČSSD)

Politici vyzývají všechny zúčastněné k respektu demokratických hodnot, které se týkají i práv menšin. Do poklidného řešení situace je prý ale třeba zapojit i Rusko, neboť existují hluboké ekonomické vazby mezi Ukrajinou a Ruskem.

„My nebudeme těmi, kdo bude soudit, zda má na Ukrajině víc pravdy ten nebo onen. Ale je důležité říct, že za vývoj na Ukrajině odpovídá vláda a prezident. Jediným řešením jsou nové volby. My musíme pomoct vytvořit komunikační prostředí mezi Evropskou unií a Ruskem. Při snaze o podporu demokratických změn bychom pak měli věnovat pozornost celé Ukrajině, včetně východních regionů, kam Evropská unie zatím příliš nedohlédne,“ zdůraznil předseda Senátu.

Barma

Následně politici podepsali dopis předsedovi barmského parlamentu, stalo se tak na popud právě předsedy Milana Štěcha, v němž představitelé zemí V4 vyzývají barmskou vládu, aby demokratizovala své rozhodovací procesy. Tato země je sice Česku geograficky vzdálená, ale podle Štěcha je třeba sledovat i tamní dění a podporovat demokratizační snahy, které reprezentuje především opoziční poslankyně Su Ťij.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…