Na hlavním nádraží je 500 lidí a ono to vypadá, že jsme to nezvládli. Zvládli! zlobil se Bartošek v ČT

31.05.2022 21:55

Poslanci jednali o omezení pomoci uprchlíkům z Ukrajiny, návrh počítal s tím, že běženci s bezplatným ubytováním a stravou už nebudou dostávat humanitární dávku 5 000 korun. „Probrali jsme se z prvotního šoku, nové podmínky jsou fér,“ uvedl v pořadu Interview ČT24 místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), podle něj Česko v uprchlické krizi obstálo, jen média nastavovala lživý obraz, že selhává.

Na hlavním nádraží je 500 lidí a ono to vypadá, že jsme to nezvládli. Zvládli! zlobil se Bartošek v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Jan Bartošek

Vládní úpravy zákona zvaného „lex Ukrajina“ mají podle Bartoška podmínky pro uprchlíky upřesnit i zpřísnit: „Už nejsme v situaci, kdy do republiky denně proudilo 17 tisíc lidí prchajících před válkou na Ukrajině. Situace se stabilizovala a Česká republika je připravena pomáhat, ale je potřeba některé podmínky zpřísnit a současně motivovat ty, kteří u nás zůstávají delší dobu, aby vstoupili na trh práce a začali pracovat,“ řekl na lex Ukrajina II.

Předloha předpokládá, že běženci s bezplatným ubytováním, stravou a základními hygienickými prostředky už nebudou pobírat pětitisícovou humanitární dávku. Od druhého měsíce bude zmíněná podpora navíc svázána s trvalým pobýváním v Česku, což má zabránit takzvané dávkové turistice.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
Na dotaz, zda je zpřísnění podmínek vůči nově příchozím uprchlíkům z Ukrajiny fér, odpověděl Bartoška jasné ano: „Určitě je to vůči nim fér. Česká republika se probrala z toho prvotního šoku, když počty příchozích lidí byly enormní,“ uvedl, že systém v tomto směru funguje.

Nejen opozice však upozorňuje, že vláda nemá stále přehled o uprchlících, kde všude jsou a jak žijí či jak dlouho zde mají v plánu zůstat. Skutečně byl systém dobře nastaven, pakliže se nyní musí měnit a zpřísňovat? „Jak jinak se zachovat, když začne válka? Byl na to svět připraven? Myslím, že Česká republika obstála,“ hájil kroky vlády Bartošek s tím, že také lex Ukrajina II má vládě pomoct o uprchlících mít více údajů.

„Byli jsme schopni pomoct 360 tisícům uprchlíků, pomohli jsme jim skvěle. A pak je tu 500 lidí na hlavním nádraží a najednou to mediálně vypadá, jako když Česká republika selhává. Ale to není pravda, my jsme obstáli!“ rozohnil se.

Ocenil, že opozice neplánovala zákon blokovat, i když měla připomínky. „Chci ocenit, že se opozice chová slušně, diskutuje s námi a má věcné argumenty. Než jsem k vám přijel, tak jsem Sněmovnu řídil. Jsem rád, že tento zákon bude nakonec s velkou pravděpodobností přijat,“ doplnil Bartošek, přičemž Sněmovna zákon v úterý večer skutečně odhlasovala.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že do pracovního procesu se zapojilo 64 tisíc uprchlíků, což pokládá za „velmi optimistický počet“. V Česku je podle něj kolem 300 tisíc běženců, z nichž polovinu tvoří děti.

Na solidární příspěvek domácnostem za bezplatné ubytovávání ukrajinských běženců budou mít podle novely nárok i ubytovatelé, u kterých si uprchlíci platí spotřebu plynu a elektřiny sami. Vláda by mohla výši příspěvku upravit podle toho, zda mají běženci k dispozici celý byt, nebo bydlí v pokojích.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …