Na jihu Čech začnou v roce 2014 projekty za miliardy korun

26.12.2013 22:11

Jihočeši by se v příštím roce měli dočkat zahájení výstavby další čtyř úseků ostře sledované dálnice D3. Další stamiliony korun půjdou na jihu Čech do modernizace železnice, nemocnic i Jihočeského letiště či splavnění Vltavy. Rozhodnout by se mělo, zda začne stavba Kaplického Rejnoka, tedy koncertní síně v Českých Budějovicích a co bude s českokrumlovskou točnou. Obyvatele mimo jiné čekají komunální volby.

Na jihu Čech začnou v roce 2014 projekty za miliardy korun
Foto: Radek Kraus
Popisek: Dálnice D3

Podle šéfa výstavby českobudějovické správy ŘSD Jana Kudrleho by se měly začít stavět čtyři úseky D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Borkem o celkové délce 27,6 kilometru. První dva, za zhruba čtyři miliardy korun, se měly stavět už letos, ale zkomplikovalo se výběrové řízení na zhotovitele. Za stamiliony bude na jihu Čech pokračovat i modernizace IV. železničního koridoru.

Jihočeský kraj bude do dopravy investovat 1,097 miliardy korun - třeba do oprav silnic zhruba 300 milionů korun, do modernizace letiště 95 milionů korun a do vybudování heliportu záchranářů dalších 42 milionů korun.

Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC) plánuje dokončit přístav Hluboká nad Vltavou a vybudovat ho v Purkarci. "Zahájíme také stavbu nové plavební komory u jezu Hněvkovice s navazujícím prohloubením koryta řeky do Týna nad Vltavou, jež by měla odstranit poslední překážku souvislé splavnosti Vltavy v jižních Čechách. Celkové náklady přijdou na zhruba 480 milionů korun," řekl náměstek ŘVC Jan Bukovský.

Koncertní centrum podle návrhu Kaplického

V průběhu roku by mělo po více než dvou letech skončit odbahnění táborské nádrže Jordán. Projekt, jehož odhadovaná cena činí přes 400 milionů korun, provázely komplikace jako protržení provizorní hráze a oprava stávající hráze, ale termín dokončení by to podle tajemníka táborského městského úřadu Lubomíra Šrámka nijak výrazně ovlivnit nemělo.

V Milevsku na Písecku začne likvidace staré ekologické zátěže, kterou tam po sobě zanechala bývalá obalovna živičných směsí. Náklady se odhadují na 700 milionů korun. Připraveno je také pokračování likvidace dalšího kalojemu v někdejší zpracovně uranových rud v Mydlovarech za půl miliardy.

V roce 2014 by se také mělo rozhodnout, zda se v Českých Budějovicích bude stavět koncertní centrum ve tvaru rejnoka, které navrhl zesnulý architekt Jan Kaplický. Oznámeni by měli být investoři mnohasetmilionového díla. Skončí rekonstrukce Jihočeského muzea a Jihočeské divadlo získá novou klubovou scénu a zázemí. Roční zpoždění má vyhlášení architektonické soutěže na novou podobu plenérového divadla v zahradě českokrumlovského zámku. Stávající, kritizovaná výborem UNESCO, má zmizet do roku 2015.

Kulturní nabídka by neměla být ochuzena o žádný tradiční projekt. Mezinárodní hudební festival Český Krumlov se dramaturgicky zapojí do Roku české hudby. Spojí se mezinárodní festivaly animovaných filmů - AniFest a Anifilm a národní přehlídka se bude konat zase v Třeboni. Bude 21. mezinárodní dudácký festival ve Strakonicích, 20. mezinárodní folklorní festival v Písku, čtvrt století oslaví Hudební slavnosti Emy Destinnové. Jihočeská Alšova galerie chystá výstavu děl Alfonse Muchy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…