Na metanolu vydělalo mnoho politiků. Třeba Hanáková, píše politolog

22.09.2012 17:58

Podle politologa Josefa Mlejnka jr. vydělalo na metanolové aféře několik politiků. Jednou z nich je například ministryně kultury Alena Hanáková. A proč? Jednoduše se o jejích problémech s Národním divadlem už nepíše.

Na metanolu vydělalo mnoho politiků. Třeba Hanáková, píše politolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

„Metanolová aféra a následná částečná prohibice zatím měly, kromě obchodních a konzumačních důsledků, i jeden patrně nezamýšlený, leč velmi citelný dopad: omezily či úplně vytěsnily jiná témata veřejného života,“ píše v LN politolog Josef Mlejnek jr.

„Celá společnost je tak vlastně otrávená metanolem, a to včetně zapřisáhlých abstinentů, neboť najednou nemá oči… pro nic jiného než pro metanol,“ dodává a poukazuje na několik konkrétních příkladů.

„Politicky na metanolu vydělala řada osob. Na jednom z prvních míst nutno jmenovat ministryni kultury Alenu Hanákovou, které hrozilo, že nové „nastavováni procesů“, jež nastavila v Národním divadle, vyvolá zpětnou vlnu v podobě přenastavování procesů na samotném ministerstvu kultury,“ zdůrazňuje. Podle Mlejnka ale metanol také zbrzdil pád Nečasovy vlády. Již se nepíše o „dalajlamistech“, rebelech v ODS či církevních restitucích.

Upozorňuje také, že alkohol pálený načerno může být se všemi provázaný – s policisty, celníky i politiky. „Možná proto vyšetřování tak dlouho trvá a možná i proto nakonec vyzní, podobně jako u jiných afér, do ztracena,“ obává se politolog.

„Prohibiční téma česká veřejnost pojala podobně jako většinu předchozích: povrchně a roztěkaně. Je to smutné, ale ani prohibiční flašce se na dno asi nepodíváme,“ uzavírá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…