Na ministerstvu školství skončil Dobešův už pátý ředitel evropských fondů

28.12.2011 13:05

Hodně horkým křeslem je post vrchního ředitele sekce řízení operačních programů EU na ministerstvu školství. Za působení Josefa Dobeše v čele resortu skončil v této funkci už pátý šéf evropských fondů. Kuriózní přitom je, že Robert Plaga dnes tuto pozici opustil po pouhých osmi pracovních dnech, informuje server Česká pozice.

Na ministerstvu školství skončil Dobešův už pátý ředitel evropských fondů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Hned první den po Vánocích se na ministerském webu objevila stručná věta: „Po vzájemné dohodě ukončí ke dni 28. 12. 2011 Ing. Robert Plaga, PhD. své působení ve funkci vrchního ředitele sekce řízení operačních programů EU. Server Česká pozice informuje, že Plaga nastoupil na tento post teprve 15. prosince, takže v něm na ministerstvu strávil pouhých osm pracovních dnů.

Ve funkci, v níž byl už pátým člověkem za působení Josefa Dobeše v čele ministerstva školství, měl být zodpovědný za sto miliard korun. Server tvrdí, že se úřadem šíří zvěsti, že měl Plaga hned v prvních dnech po nástupu podepsat problematické projekty placené z evropských peněz, ale odmítl tak učinit. Údajně následovala hádka s ministrem, pak Dobešem připravovaný vyhazov a také samotným Plagou podaná výpověď.

Hrozí zastavení certifikací i toku peněz

Prozaičtější je ale prý druhá verze, podle níž se vedení ministerstva rozhodlo k výměně vrchního ředitele už třetí den po jeho nástupu; zkrátka proto, poněvadž si uvědomilo, že na dotyčný post chce vlastně někoho jiného. Kvapné odvolání si ale pro Plagu schovalo až po skončení Vánoc. Místo je v každém případě volné a čeká na již šestého vedoucího od nástupu Josefa Dobeše.

Věc je o to horší, že v předvečer Štědrého dne dorazil do Prahy z Bruselu kritický dopis, který uděluje Operačnímu programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) trojku, takže může dojít k zastavení certifikací a tím i toku peněz. Na tahu bude Kalouskovo ministerstvo financí, jež by mohlo Dobeše přitlačit ke zdi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…