Na rozhodování v kauze H-System má velký vliv největší věřitel, firma Gomanold. Padlo i jméno za ní stojící

28.07.2018 8:33

Na rozhodování ve věci zkrachovalého H-Systemu, jenž v Horoměřicích u Prahy sliboval vybudovat levné byty a rodinné domy, nebude mít tolik vliv tisíc jeho bývalých a postižených klientů, ani správce konkurzní podstaty. Podstatný vliv má největší věřitel, jímž je podle zjištění Lidových novin firma Gomanold.

Na rozhodování v kauze H-System má velký vliv největší věřitel, firma Gomanold. Padlo i jméno za ní stojící
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

O firmě Gomanold nelze z veřejných zdrojů získat příliš informací. Přes kyperskou Gomanold Trading ji podle zjištění LN ovládá podnikatel Marek Galvas. Muž, který prý figuruje v orgánech sedmnácti firem, včetně postu šéfa dozorčí rady firmy J&T Credit Investments. Jeho propojení se skupinou J&T funguje roky. Před pěti lety s její pomocí financoval nákup zkrachovalé kopřivnické Tatry, kterou obratem získal miliardář Jaroslav Strnad.

Pohledávka za 1,3 miliardy korun, která patřila Komerční bance, nakonec doputovala za nezjištěnou cenu přes Konsolidační banku ke Galvasovi. A protože suma všech pohledávek tvoří necelé dvě miliardy, je dnes podnikatelova firma Gomanold největším věřitelem H-Systemu.

Galvasův zástupce – právník Petr Pavel – řídí pětičlenný věřitelský výbor. Podle vyjádření konkurzního správce Josefa Monsporta však neznamená, že když má Gomanold největší pohledávku, má i největší vliv ve výboru. „Každý člen má jeden hlas, mají společný zájem a ve většině rozhodování panuje shoda,“ upřesnil.

Jiná je však situace při schůzích věřitelů, které svolávají jen v ojedinělých případech, ale při nich výše pohledávky rozhoduje. Jako druhý největší věřitel zkrachovalého H-Systemu je pak družstvo Svatopluk, které zastupuje na 650 členů. „Vzhledem k tomu, že sdružujeme pohledávky našich členů, bývalých klientů H-Systemu, uplatňujeme celkovou pohledávku ve výši zhruba půl miliardy korun,“ sdělil Ivan Král ze SBD Svatopluk.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …