Na situaci na Šluknovsku dohlížejí těžkooděnci

28.08.2011 8:49

V oblasti Šluknovského výběžku hlídkují těžkooděnci. Situace mezi místními starousedlíky a tamními Romy je stále napjatá.

Na situaci na Šluknovsku dohlížejí těžkooděnci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zásah policie proti aktivistům na Šumavě

V Rumburku na Strážném vrchu se měli v sobotu večer střetnout Romové s místními obyvateli, nakonec byl ale klid. Na náměstí se sešly jen desítky Romů, kteří chtěli podle svých slov dát najevo, že jsou ze stoupajícího napětí sami nešťastní a že nejsou všichni stejní.

Sledujeme téma Romové v Rumburku

Na severu Čech roste v poslední době napětí mezi starousedlíky a Romy, kterých sem přichází stále víc. Místní jsou přesvědčení o tom, že realitní kanceláře kupují především ve středních Čechách byty i s nepřizpůsobivými, které pak cíleně odstěhují na sever a opravené byty se ziskem prodají. Podle policie jde ale většinou o Romy z Ústeckého a Libereckého kraje.

Sledujeme téma Romové a Romové v Novém Boru

Situace se vyhrotila počátkem srpna. Nejdřív zaútočila skupina pěti Romů mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. Podle záznamů padly i výroky na adresu "bílých hlav", z nichž tři oběti si z potyčky odnesly těžká zranění. Dva útočníky policie stále hledá. O 14 dnů později v Rumburku prý zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku místních. Tři podezřelí jsou obviněni z ublížení na zdraví s rasovým podtextem. Další čtyři Romové jsou kvůli bitce stíháni za ublížení na zdraví, tři z nich jsou mladiství.

Čtěte:
Romové nám otráví i psy, děsí se místní. Rumburk před demonstrací
Šéf lidovců: Romský problém lidi dráždí. Nedivím se, oni nepracují

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…