Na sněmovní debatě o lithiu to žilo až do večera: Průser udělala vláda, zahřměl komunista

16.10.2017 19:37

Mimořádná sněmovní debata o lithiu pokračovala ještě dlouho poté, co zapadlo slunce. Lidovec Ondřej Benešík konstatoval, že zájmy voličů v otázkách těžby nerostného bohatství hájila jen KDU-ČSL a nikdo jiný. Jenže netrvalo dlouho a přišla tvrdá odpověď.

Na sněmovní debatě o lithiu to žilo až do večera: Průser udělala vláda, zahřměl komunista
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Miroslav Opálka

Poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík na mimořádné schůzi sněmovny o těžbě lithia konstatoval, že takřka všichni poslanci hlasovali pro to, aby se poplatky za těžbu té či oné suroviny zafixovaly na pět let. Hlasoval pro to Tomio Okamura se svou SPD, ODS, TOP 09, komunisté, zkrátka skoro všichni. Až na lidovce.

„Volič by měl vědět, kdo, když dojde na skutečné hlasování o skutečném zákonu, nejde na ruku těžařům, ale hájí zájmy českých voličů. V tomto případě to byla skutečně pouze a jenom KDU-ČSL. Nikdo jiný,“ řečnil plamenně Benešík. Zafixování poplatků za těžbu na pět let je podle lidovce výhodné jen pro těžaře, a nikoli pro občany, protože ceny surovin se mohou poměrně rychle měnit, a těžaři tak mají na pět let své jisté.

Slovo dostal také komunista Miroslav Opálka, který se do lidovců obul. Připomněl jim, že kdyby se poplatky z těžby měnily rok co rok, jen těžko by se našel nějaký investor, který by do rizikového projektu vstoupil. Skutečný problém podle komunisty není v zafixování poplatku na pět let, ale v tom, že byl tento poplatek současnou koalicí ČSSD, ANO a KDU-ČSL drasticky snížen.

„Ten průser je na té straně, který udělala vláda, se snížením toho poplatku,“ zahřměl komunista. A odešel od pultíku.

O slovo se přihlásil Michal Kučera z TOP 09 a dal svém předřečníkovi za pravdu

„Já musím říci, že ač nerad, tak tady souhlasím s předřečníkem z komunistické strany,“ zasmál se Kučera. Připomněl také, že právě lidovečtí ministři podporovali prolomení limitů těžby uhlí v Ústeckém kraji. Stejně tak lidovečtí ministři podpořili razantní snížení poplatků za těžbu lithia. Toto snížení odhlasovala vláda a lidovci jsou součástí této vlády.  

Když se o slovo znovu přihlásil Benešík, nenechal si to líbit. Připomněl všem přítomným, že dnešní předseda TOP 09 Miroslav Kalousek kdysi býval členem KDU-ČSL a jako lidovec před více než deseti lety domlouval vládní spolupráci s komunisty. A Benešíkovi se prý zdá, že se tu možná chystá něco podobného mezi TOP 09 a komunisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…