Na volby zatím přišlo devět stížností. Od falešného asistenta i protikorupčníků

01.02.2013 16:05

Nejvyšší správní soud (NSS) zatím obdržel devět stížností na prezidentské volby, z nichž jako vítěz vyšel Miloš Zeman. Ve středu soud obdržel pět podnětů. Ve čtvrtek dostal jednu stížnost, dnes zatím přibyly další tři. Podle informací ČTK jsou mezi stěžovateli právní aktivista a blogger Tomáš Pecina nebo Lukáš Kohout, jenž se v minulosti vydával za asistenta tehdejšího poslance ČSSD Jana Kavana. NSS informace o jednotlivých stížnostech nepodává.

Na volby zatím přišlo devět stížností. Od falešného asistenta i protikorupčníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební účast je podle odhadů vysoká

Sedmidenní lhůta pro zpochybnění voleb oficiálně začala plynout ve středu a potrvá do úterý 5. února. Poté mají soudci 15 dní na rozhodnutí. Přezkoumávání voleb Nejvyšším správním soudem tedy skončí nejpozději 20. února. Nelze vyloučit, že se někteří nespokojení stěžovatelé ještě obrátí na Ústavní soud. Zeman prezidentský slib složí 8. března.

Stížnost podá také nevládní protikorupční organizace Růžový panter. "Návrh budeme podávat pravděpodobně v pondělí odpoledne elektronicky," sdělila ČTK Iveta Jordanová ze sdružení. Podle Růžového pantera byla hrubým způsobem porušena pravidla volební kampaně, a to například celostránkovým novinovým inzerátem proti druhému z finalistů, Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09).

Pecina podal k NSS návrh na určení neplatnosti rozhodnutí o volbě prezidenta republiky. Text zpřístupnil na svém blogu. Vadí mu způsob, jakým ministerstvo vnitra vyřadilo z voleb Tomia Okamuru a Vladimíra Dlouhého, zpochybnil použitý algoritmus při kontrole petičních archů, má výhrady také k prováděcímu zákonu. NSS by se podle něj měl sám obrátit na Ústavní soud a navrhnout mu zrušení některých paragrafů prováděcího zákona.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…