Nacucaná průtrž u Kavčích hor. Ale ty kapky budou od krve. Chystá se zásah proti Moravcovi. Stačil jeden pokyn. A my ho známe

30.08.2020 5:00

Není to dobré, řekl naší redakci vysoce postavený politický zdroj, když přišla řeč na Václava Moravce. Nejen podle slov tohoto politika se letitý moderátor České televize musí připravit na to, že ponese důsledky. Kvůli čemu? Prý svůj pořad vede velmi tendenčně.

Nacucaná průtrž u Kavčích hor. Ale ty kapky budou od krve. Chystá se zásah proti Moravcovi. Stačil jeden pokyn. A my ho známe
Foto: Screen Youtube
Popisek: Nebát se! Speciální pořad Václava Moravce k epidemii

Anketa

Měly by skončit Otázky Václava Moravce?

97%
3%
hlasovalo: 25608 lidí
Česká televize prohrála soudní spor s Unií obhájců o poskytnutí odpovědí na otázky v rámci povinností, které ukládá zákon o svobodném přístupu k informacím. Právě ty veřejnoprávní televize odmítala poskytnout, u Městského soudu v Praze však se svým odůvodněním neuspěla. ČT nyní běží 15 dní na zodpovězení otázek ohledně hostů jejích pořadů a čeká ji i úhrada nákladů řízení.

Ve sporu šlo o hlavní diskusní pořad České televize Otázky Václava Moravce. Advokát Václav Vlk si stěžoval, že moderátor si do svého pořadu k právnickým otázkám zve výrazně více státních zástupců či policistů, nežli advokátů či jiných právnických profesí. Dokonce byli upozaďováni i soudci, zatímco strana žaloby si v neděli po poledni mohla dlouze a často bez oponentury prezentovat své verze případů.

Nejznámější „trefou“ tohoto ražení bylo v prosinci 2013 účinkování šéfa policejního protimafiánského útvaru ÚOOZ Roberta Šlachty, který do ČT přinesl nahrávku ze zatýkání Jany Nagyové, později Nečasové, a Moravec mu umožnil ji přehrát a prezentovat po svém.

Již předtím se v médiích objevila fotografie, kterak se Václav Moravec soukromě sešel se státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou a právě Šlachtou.

„Upřímně, odpověď České televize je tou nejhorší výmluvou, kterou používají nejobyčejnější úřady, když se jim nechce vydat informaci o tom, kolik lidí si požádalo o stavební povolení. To říkám už jako profesionál, právní zástupce jak Unie obhájců, tak člověk, který se s touto problematikou setkává dnes a denně,“ uvedl po rozsudku pro server ceska-justice.cz člen prezídia Unie obhájců Václav Vlk.

Nyní má veřejnoprávní stanice 15 dní na zodpovězení otázek, kolikrát byl od roku 2012 do roku 2017 hostem v pořadech nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a vrchní státní zástupci Ivo Ištvan a Lenka Bradáčová.

Dále televize musí poskytnout informace o tom, v kolika případech byl advokát v pořadu přítomný společně se státním zástupcem nebo soudcem.

Anketa

Je Václav Moravec vyvážený ve skladbě hostů, které zve do svých pořadů?

4%
96%
hlasovalo: 20198 lidí
A to není vše. ČT čeká i úhrada nákladů řízení ve výši 11.228 korun advokátu a členu prezídia Unie obhájců Václavu Vlkovi.

A právě tento verdikt zapříčinil zákulisní boj, který Václav Moravec evidentně doposud nezažil.

„Zadá se analýza jeho působení v pořadu Otázky Václava Moravce. Tu analýzu bude dělat renomovaná společnost na základě veřejně přístupných rešerší a archivu České televize, která v tom jistě poskytne součinnost,“ uvedl náš vysoce postavený zdroj. Do osobního hodnocení moderátora Moravce ovšem zacházet nechtěl. „Lidsky to s jeho osobou nesouvisí. Je však nutné ukázat, že některé jeho přenosy byly ryze tendenční a orientované jistým směrem,“ pokračoval dále.

V tomto okamžiku dodejme, že ačkoli známe konkrétní pořady, jimiž se má analýza zabývat, nebudeme je v tuto chvíli přibližovat, abychom neodhalili identitu zdroje.

„Nemá smysl říkat, že si to zadal někdo z Rady ČT, nebo že za tím stojí Petr nebo Pavel. Prostě říkám, že bude analýza, která nám ukáže, jak pan Moravec přistupoval ke kritickým otázkám ve svých Otázkách. Jako příklad mohu říct, že jedním z bodů je Jiří Pospíšil,“ upozornil dále náš zdroj.

Z jeho následujícího konstatování současně vyplývá důvod, proč velmi náročnou a časově namáhavou práci hodlá absolvovat.

„Pokud tady vzniká dojem, že ČT ve všech případech jedná bezchybně a netendenčně, pak se o tom chci přesvědčit na vlastní oči. Nejde přitom vůbec jen a pouze o pana Moravce, ale on bude na začátku. Jakmile se prokáže, co si myslím, bude se pokračovat,“ uzavřel náš zdroj.

Za analýzou by podle našich dalších zjištění neměla stát pouze jedna sémanticky orientovaná společnost. Má jít o klubko sociologů, politologů a mediálních odborníků, jejichž názor však bude toliko orientační. „Nepůjde o nic stabilního, ale o dočasný tým pro konkrétní úkon, toť vše. Jestli z toho mráčku zaprší, to nevím, ale pokud ano, budou to takové ty rudé slzy,“ uzavřel.

Otázky Václava Moravce jsou politický diskusní pořad České televize, který uvádí moderátor Václav Moravec. Pořad byl poprvé vysílán 4. ledna 2004 na programu ČT1. Do pořadu jsou zváni především politici, kteří jsou konfrontováni aktuálními tématy. Motto pořadu je: „Témata, o kterých se začne mluvit“.

Pořad údajně připravuje tříčlenný tým, ve kterém moderátora doplňuje ještě asistent a dramaturg. V dubnu 2005 se Václav Moravec rozhodl ukončit moderování pořadu, ale 7. srpna 2005 se opět vrátil.

Kritici podle Wikipedie vyčítají Moravcovi, že v pořadu nadržuje různým stranám, že skáče diskutujícím do řeči nebo že téměř ignoruje neparlamentní subjekty. Další kritika zaznívá na údajnou politickou mediální manipulaci, která má ovlivňovat veřejné mínění i preference politických stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…