Nad Trumpem se stahují mračna. Prý už je to jako Watergate

11.07.2017 9:27

Po odhalení deníku The New York Times, že se nejstarší syn amerického prezidenta setkal s advokátkou napojenou na Kreml, se ocitl Donald Trump jr. pod těžkou palbou kritiky. Deník Boston Globe dokonce aktuální kauzu srovnává s aférou Watergate.

Nad Trumpem se stahují mračna. Prý už je to jako Watergate
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

New York Times ve svém dalším textu k této kauze konstatuje, že Donald Trump jr. před schůzkou očekával, že mu ruská advokátka dodá kompromitující materiály na Hillary Clintonovou. Nejstarší prezidentův syn už připustil, že měl o informace zájem. Netušil prý však, že zmíněná ruská advokátka by mohla být napojena na Kreml. O možném „kompru“ na Clintonovou byl Trump mladší informován e-mailem od bývalého britského bulvárního novináře Roba Goldstonea.

Právě Goldstone byl dle zjištění amerického deníku hlavním organizátorem schůzky, která se uskutečnila loni v červnu v budově Trump Tower v New Yorku. Prezidentův nejstarší syn měl být navíc v e-mailu od Goldstonea informován, že předání kompromitujících informací je součástí snahy ruské vlády pomoci jeho otci zvítězit v prezidentských volbách. Jak ovšem americký deník uvádí, není zřejmé, jestli má tato záležitost přímou spojitost s útokem hackerů.

Existenci výše zmíněného e-mailu údajně americkému deníku potvrdili další tři lidé, kteří jej rovněž četli. „E-mail bude pravděpodobně zajímat vyšetřovatele, kteří se zabývají zasahováním ruské strany do prezidentských voleb,“ glosuje New York Times. K vážnému obvinění svého klienta se již vyjádřil také advokát Alan Futerfas. „Donald Trump jr. se nedopustil ničeho špatného. Goldstone jej pouze e-mailem informoval o existenci důkazů, podle kterých se Hillary Clintonová při jednání s Ruskem dopustila...

Deník Boston Globe srovnává vývoj údajné spolupráce Trumpova týmu s ruskou stranou k aféře Watergate, která před více než čtyřiceti lety vedla k odstoupení republikánského prezidenta Richarda Nixona. „Poslední dny napověděly o tom, že se aktuálně potýkáme se stejně zničující aférou. Dlouhé měsíce Trump a jeho lidé vehementně popírali, že by spolupracovali před volbami s Ruskem. Informace deníku The New York Times je usvědčují ze lži.“

„Je mimořádně alarmující, že byli hlavní tvůrci Trumpovy kampaně ochotni se pro poškození Hillary Clintonové spojit i s ruskou vládou. A co je ještě horší, je fakt, že Trump jr. to ani nepopírá. Naopak zcela otevřeně připouští, že se společně s Kushnerem a Manafortem s ruskou advokátkou setkali a‚„kompro‘ na Clintonovou bylo skutečně ve hře,“ podivuje se Boston Globe s tím, že jen uvažování o využití pomoci cizí vlády v rámci kampaně je federální zločin.

„Jestli Trump jr., Kushner a Manafort porušili zákon, to už záleží na dalším vyšetřování příslušných orgánů. Už nyní však víme, že se Trump neváhal pro vítězství v prezidentských volbách spojit se zahraniční vládou. On sám i jeho lidé dlouhé měsíce lhali. Až nyní jsme se dozvěděli o jedné takové společné schůzce. Takových setkání mohlo být i víc. Už nyní je teda zřejmé, že Trump vyhrál volby neférovým způsobem a on i jeho lidé porušili zákon,“ uzavírá Boston Globe.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…