Nákaza se šíří celým krevním oběhem španělské ekonomiky, řekl ekonom

10.06.2012 14:58

Závěrečná část Otázek Václava Moravce se týkala situace v eurozóně. Ratingová agentura Moody’s opět varovala, že by mohla zhoršit rating některých zemí, například Španělska. Přišli diskutovat Oldřich Dědek, národní koordinátor pro zavedení eura v ČR, dále viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar a ekonomka Ilona Švihlíková z VŠE.

Nákaza se šíří celým krevním oběhem španělské ekonomiky, řekl ekonom
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Podle Oldřicha Dědka by se scénář v případě Španělska mohl opakovat. Začne se s přijímáním ochranných opatření.

Vrátil se ale ještě k Řecku: „Nejkurióznější na Řecku je to, že ani krajní levice nechce opustit Evropskou unii. Ale oni současně nechtějí plnit dohodnuté programy.“ Pokud by s touto politikou řecká strana pokračovala, považoval by to za začátek vystoupení Řecka z eurozóny.

K uklidnění situace nemusí dojít. Nákaza se šíří celým španělským oběhem

Špicar doufá, že už nedojde k situaci, kdy se španělským bankám dávalo 100 miliard, ačkoliv potřebovali 150. Po dvou měsících se jim pak muselo dávat 300 miliard. Podle něj ve střednědobém až dlouhodobém horizontu nemusí dojít k uklidnění situace v EU.

„Nákaza se šíří celým krevním oběhem španělské ekonomiky. Ale i v jiných zemích se objevuje problém, ztrácejí konkurenceschopnost,“ připomněl.

„EU stojí před úkolem, který dlouho odsouvala. Nikdo na to není připravený. Je to otázka, jestli rozbít eurozónu a jakým způsobem, ale to nelze vnímat jako dobré řešení. Anebo jestli tu eurozónu posunout k další integraci,“ vysvětlil Špicar. Podle něj se teď evropští lídři musí jednoznačně rozhodnout.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…