Nakažený Landovský promluvil z izolace. Co se děje kvůli koronaviru v ústředí NATO?

09.05.2020 8:53

Český velvyslanec při NATO Jakub Landovský se nakazil nemocí covid-19. Díky včas přijatým opatřením chod české mise v Bruselu není narušen. NATO bude, podle Landovského, měnit své strategické plány, aby se přichystalo na případnou druhou vlnu pandemie covid-19. Riziko zneužití virů, bakterií nebo toxinů je podle něj reálné. Krize spojená s covidem-19 mj. urychlí technologický rozvoj v oblasti přenosu utajovaných informací, uvedl v rozhovoru pro Lidové noviny.

Nakažený Landovský promluvil z izolace. Co se děje kvůli koronaviru v ústředí NATO?
Foto: ČSSD
Popisek: Jakub Landovský

„Nejdříve to vypadalo na chřipku, ale od doby, co jsem ztratil čich, jsem měl téměř jistotu. Potvrzení máme od minulé středy. Od prvních příznaků jsem v izolaci na rezidenci, takže se od nás nikdo jiný ze stálé delegace nenakazil. Stihl jsem nastavit režim směnného provozu, upravit způsob práce naší delegace a pak jsem onemocněl,“ popsal v rozhovoru pro Lidové noviny český velvyslanec při NATO Jakub Landovský.

Hovořil o tom, do jaké míry zasáhl koronavir NATO. „NATO má krize v genech, a proto souběžně s úpravou vnitřního fungování rozběhlo pomoc spojencům. Všechny mise a operace, systém ochrany vzdušného prostoru i NATO Air Policing běží virus nevirus. Mise v Iráku, v Afghánistánu či třeba v Kosovu pokračují, ale stejně jako na našem území platí pro vojáky v misích přísná opatření ke snížení rizika přenosu viru,“ upřesnil diplomat při NATO.

Anketa

Je prezident Zeman vlastizrádce?

5%
95%
hlasovalo: 17967 lidí
NATO podle Landovského změní s ohledem na pandemii strategické plány. „NATO přijme vlastní pandemický plán, shodli se na tom ministři obrany na své historicky první schůzce konané formou videokonference,“ uvedl s tím, že půjde o reakci na případnou druhou vlnu covidu-19 či o obecnější přístup k pandemiím v budoucnu.

Tato pandemie, jako ostatně každá velká krize, podle Landovského zrychlí vývoj ve vybraných oblastech a v propojování utajovanými sítěmi. „Možnost konzultovat přes zabezpečené videohovory může být právě takovou oblastí. I tato krize ukázala, že rychlost reakce může být klíčem k úspěchu,“ řekl v souvislosti s tím, že již dvakrát se kvůli situaci spojili ministři 30 zemí Aliance přes telemost a fungovalo to.

Kalkuluje se prý i s možností, že někdo, ať už nepřátelský stát nebo teroristé, by mohl úmyslně rozšířit podobně nebezpečný vir jako vir způsobující nemoc covid-19. „Riziko zneužití virů, bakterií nebo toxinů biologického původu je reálné a NATO se problematice biologických zbraní jako součásti komplexu zbraní hromadného ničení věnuje od svého založení,“ podotkl Landovský.

Některé mise byly dočasně zastaveny. Část vojáků včetně těch českých byla stažena z mise NATO v Iráku, ale hned, jak to situace ohledně nákazy dovolí, se prý budou vracet. Pozastavení výcviku neoslabí NATO ani členské státy, ale může mít po nějaké době dopad na schopnosti našich partnerů vně Aliance.

„Stabilizace Iráku, ale například i zemí afrického Sahelu musí pokračovat, protože jinak mohou nestabilní situace využít teroristé. Následná uprchlická vlna může ohrozit bezpečnost členů Aliance, zejména těch evropských,“ uzavřel český velvyslanec při NATO Jakub Landovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…