Nákup médií je podle Zemana normální ekonomickou operací. A Babiš dodává...

15.10.2014 22:00

Prezident Miloš Zeman nákup médií považuje za normální ekonomickou operaci, která má vést k zisku podnikatelů. Řekl to dnes ČTK v souvislosti s nákupem polovičního podílu ve slovenském vydavatelství Petit Press slovenskou firmou Namav s finanční podporou investiční skupiny Penta. Petit Press kromě jiného vydává celostátní list Sme, jehož redaktoři se proti nákupu postavili, protože se obávají o svobodu slova.

Nákup médií je podle Zemana normální ekonomickou operací. A Babiš dodává...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Otrokovicích

"Slovenský deník SME znám velmi málo, a to málo, co o něm vím, mě rozhodně neopravňuje k hodnocení jako řekněme úspěšného, nebo řekněme objektivního, deníku," poznamenal Zeman. Každá podnikatelská skupina chce ale podle něj především vydělávat a chce, aby média přinášela hlavně zisk. "Nevím o tom, že by Penta měla bezprostřední politické ambice," řekl Zeman.

Média podle něj mohou být zajímavým zdrojem zisku. Dokladem toho je podle něj v Česku Blesk nebo Právo, zatímco mediální "impérium" Zdeňka Bakaly se podle něj potácí v dluzích a ve ztrátě.

"Čili dívejme se na nákup médií jako na normální ekonomickou operaci, která má vést k zisku," poznamenal Zeman. "Ostatně pokud vím, redaktoři deníku Sme se dnes rozhodli založit nový deník. Bůh jim pomáhej," dodal prezident.

Redaktoři Sme se proti Pentě postavili s tím, že deník "vznikl z touhy po svobodě", zatímco příběh Penty je prý zcela odlišný. "Oni nekonají z touhy po svobodě, oni svobodu jen využili a díky ní získávají peníze a moc," uvedli novináři Sme. Část z nich proto založila nový deník.

Situaci okomentoval i sám Andrej Babiš ve vyjádření pro Echo24.cz. O situaci v deníku SME prý slyšel, ale zdůrazňuje, že jeho deníky jsou nezávislé a líbí se mu komentáře, které píšou. „Moje deníky jsou nezávislé a každý to může vidět na různých komentářích, které se mi ne vždycky líbí,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…