Náměstků jako psů? Ministři jich prý mají víc a víc

11.05.2015 8:17

Osm náměstků má ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Od 1. července přibudou ještě dva političtí náměstci. Přitom v době, kdy byl premiérem Miloš Zeman, stačilo resortu jen šest náměstků. Upozornil na to server Echo24, který popisuje i další případy, kdy se počty ministerských náměstků zvyšují.

Náměstků jako psů? Ministři jich prý mají víc a víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

V celkovém srovnání s rokem 2000, kdy vládl nynější prezident Miloš Zeman, se počet ministerských náměstků podle serveru zvýšil zhruba o 40 %. Druhé místo si s devíti náměstky připíše ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Před 15 lety tu bylo o dva náměstky méně.

Na třetím až pátém místě jsou v počtech náměstků resorty zdravotnictví, zahraničních věcí a průmyslu. Ministři Svatopluk Němeček, Lubomír Zaorálek a Jan Mládek (všichni ČSSD) budou mít od léta po osmi náměstcích. Na zdravotnictví byli přitom v minulosti náměstci čtyři, na zahraničí jich bylo pět, na průmyslu šest.

Nejméně náměstků mají Ministerstvo pro místní rozvoj, které vede Karla Šlechtová a Ministerstvo spravedlnosti vedené Robertem Pelikánem (oba za ANO). Každé má po čtyřech náměstcích a tak by to mělo zůstat i po nástupu služebního zákona.

Server s odvoláním na údaje jednotlivých ministerstev dodává, že v roce 2000 bylo na resortech celkem 68 náměstků. Letos v létě jich bude zřejmě 96 – a možná ještě víc. Číslo přitom nezahrnuje státní tajemníky resortů a post náměstka pro státní službu na vnitru, kteří mají zajišťovat novou, apolitickou linii řízení.

Celý text je ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…