Nápad Cyrila Svobody: Náhrady necháme církvím na rozvoj, duchovní si plaťme sami

07.12.2013 9:27

Bývalý šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda přichází s revolučním návrhem, jak zlepšit obraz církve v očích české veřejnosti. Podle něj by katolická církev získané prostředky měla použít výlučně na to, z čeho má prospěch celá společnost. Duchovní by tak žili z toho, co by mezi sebou katoličtí věřící vybrali.

Nápad Cyrila Svobody: Náhrady necháme církvím na rozvoj, duchovní si plaťme sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cyril Svoboda

Exšéf lidovců Cyril Svoboda přemýšlí o narovnání vztahu mezi státem a církvemi. Katolická církev totiž získá desítky miliard v rámci narovnání s náboženskými společnostmi. Svoboda ví, že restituce výrazně ovlivnily vnímání církve ve společnosti. Je mu tedy jasné, že sociální demokracie a hnutí ANO chtějí tyto vztahy znovu narovnat.

Svoboda má návrh, aby ČSSD a ANO do už přijatého řešení v dalších ohledech nezasahovaly. Lidovec navrhuje – jak sám nazval – vstřícné řešení.

Svoboda chce, aby katolící získané prostředky použili výlučně na to, z čeho má prospěch celá společnost. „Z prostředků získaných úpravou majetkových vztahů ať se podporují pečovatelské, vzdělávací a další činnosti církve prospěšné všem; jakož i údržba nemovitého i movitého majetku – kulturního dědictví. Ne platy duchovních,“ píše pro Českou pozici.

Svoboda má za to, že teprve dokáže-li si církev vybrat na sebe samu, získá čtvrt století po převratu svou vytouženou svobodu. „Církev má státu nastavovat zrcadlo, nikoliv se jej doprošovat o příspěvky. Svoboda ale něco stojí!“ komentuje lidovec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…