Nápad Nečasova exporadce: Když danit církevní restituce, tak zdanit i dotovaný Agrofert

09.09.2018 15:39

Publicista a bývalý poradce premiéra Petra Nečase Jiří Sezemský přišel s jasným návrhem. Pokud poslanci ANO kývnou komunistům na dodatečné zdanění majetkového narovnání mezi státem a církvemi, měli by ve stejné logice odhlasovat i další zdanění Agrofertu odloženého momentálně ve svěřeneckém fondu Andreje Babiše (ANO). Kritika Jiřího Sezemského směřovala i na Piráty. Ti prý chtějí revolučně bořit kdeco a velmi často přitom šlápnou vedle.

Nápad Nečasova exporadce: Když danit církevní restituce, tak zdanit i dotovaný Agrofert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Start kampaně Hnutí ANO k letošním komunálním a senátním volbám. Zúčastnil se předseda ANO a premiér Andrej Babiš, lídr kandidátky v Praze Petr Stuchlík, primátor a lídr kandidátky v Brně Petr Vokřál a primátor a lídr kandidátky v Ostravě Tomáš Macura

Jiří Sezemský sepsal pro server Forum24.cz Pavla Šafra text, v němž konstatoval, že se nediví nenávisti komunistů vůči církvím. Snažili se je zničit po desítky let a pokračují v tom i dnes. Zvláštní však je, že v tom komunisty podporují i další strany, kupříkladu hnutí ANO Andreje Babiše (ANO).

Pokud Babišovi poslanci s definitivní platností kývnou na zdanění majetkového vyrovnání státu s církvemi, bylo by podle Sezemského správné, kdyby kývli i na zdanění Babišova Agrofertu, který je momentálně odložen ve svěřeneckém fondu premiéra.    

Pokud má ovšem hnutí ANO v čele s jejím předsedou takové starosti, zda jsou finanční náhrady církvím oprávněné, lze pořádně prověřit i jiné výdaje státu, zda nejde o „předražené kšefty“ vyhovující jen některým zájmovým skupinám.  

„Typickým příkladem jsou státní dotace pro velké podniky. Proč mají ročně dostávat miliardové sumy, když se tak jen pokřivuje tržní prostředí v jejich prospěch? Jak je možné, že řadu těchto zejména investičních dotací nelze zahrnout mezi zdanitelné příjmy? Za dobu Babišova působení ve vládě Agrofert obdržel celkem téměř sedm miliard korun na dotacích. Jak k tomu přijdou malí podnikatelé, kteří jsou jen trestáni zvýšenou byrokracií a státním dohledem?“ zeptal se Sezemský.

Prostě a krátce řečeno, pokud ANO volá po dodatečném zdanění finančních náhrad církvím, měly by stejně tak být dodatečně zdaněny dotace Agrofertu.

Sluší se připomenout, že zákon o finančním vyrovnání s církvemi a následné smlouvy vycházející z tohoto zákona uzavřela s představiteli církví vláda Petra Nečase. Církvím se měl vrátit majetek ukradený po únoru 1948 církvím komunistickou vládou. Ve sporných případech měl o věci rozhodnout soud a za majetek, který nebylo možné vrátit, církve měly v průběhu 30 let dostávat finanční náhradu. Tato náhrada nebyla zdaněna. Po uplynutí dané doby mají být církve zcela nezávislé na státu a už si nemají nárokovat finanční příspěvky, které od státu dostávají dnes.

Skutečnost, že komunisté dodatečně požadují zdanění finanční části vyrovnání, ukazuje, že jsou odhodláni porušit uzavřené smlouvy, což podle Sezemského oslabuje právní jistoty. Hrozivé podle Sezemského je, že se k takovémuto postupu přiklání i pirátský poslanec Jakub Michálek. „Člověk s právním vzděláním tak předvedl právní nihilismus první kategorie. Právě na Michálkovi se postupem času ukázkově projevuje, že pirátské heslo ‚Pusťte nás na ně‘ zahrnuje i anarchokomunistický atak na pilíře demokratického státu,“ napsal Sezemský.   

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

„Ani Michálka nezajímá, že v případě narovnání vztahů státu s církvemi, směřujícímu k jejich postupné odluce, existují závazky státu potvrzené i Ústavním soudem. Piráti chtějí revolučním přístupem bořit téměř vše, co se jim nelíbí, a stále častěji přitom šlápnou vedle. Někteří z nich připomínají rudé komisaře z padesátých let, kteří skutečně věřili tomu, že páchat nespravedlnost je správné a potřebné. Třetina z pirátského klubu chce tento návrh podpořit,“ pokračoval autor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…