Napálil papeže, naznačil komunista Ransdorf o Dukovi. Válka o restituce pokračuje

17.02.2014 15:37

Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf se opět podrobně vyjádřil k tzv. církevním restitucím. Nepřímo obvinil kardinála Dominika Duku, že poskytl papeži záměrně neúplné informace o průběhu majetkového narovnání.

Napálil papeže, naznačil komunista Ransdorf o Dukovi. Válka o restituce pokračuje
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Anketa

Souhlasíte s církevními restitucemi?

6%
91%
hlasovalo: 72825 lidí

Hlava katolické církve totiž podle vyjádření českých církevních představitelů při společném setkání ve Vatikánu k českým církevním restitucím uvedla, že co bylo ukradeno, musí být i vráceno. Podle Ransdorfa už ale nevíme, na základě jakých informací od kardinála Duky tak papež František soudí.

„O potřebě spravedlnosti prý mluvil při nedávné audienci papež František s primasem Dominikem Dukou. Jen bůh ale ví, co konkrétně papež slyšel, jaké informace dostal a na jaké údaje reagoval. Protože spravedlnost při navracení církevního majetku u nás dostává pořádně na frak,“ míní komunistický europoslanec.

Anketa

Má být Marta Semelová trestně stíhána za výroky o vině dr. Horákové?

25%
75%
hlasovalo: 16456 lidí

Všechny návrhy katolické církve na majetkové vyrovnání byly prý Ministerstvem kultury přijaty bez výhrad. Miloslav Ransdorf to vidí i v údajné nekompetentnosti tehdejších ministrů.

  • Celý text Miloslava Ransdorfa můžete číst ZDE.

„Bylo to v době, kdy se v čele Ministerstva kultury vystřídaly dvě zoufale nekompetentní osoby, zubař Jiří Besser a vychovatelka Alena Hanáková,“ poznamenává politik KSČM.

Kompletní soupis všeho, co bude církev požadovat, prý vznikl už v roce 2008 na pražském arcibiskupství.

„Zástupci státu byli v této věci zcela pasivní. Chvíle ‚CH‘ nastala pro církevníky po volbách 2010, kdy vznikla ‚panská koalice‘, vedená Petrem Nečasem a řízená Miroslavem Kalouskem. Měli bychom si pamatovat, že Nečas a Kalousek šli římskokatolické církvi otevřeně na ruku a svévolně poškodili český stát,“ konstatuje Ransdorf v textu na svém profilu v ParlamentníchListech.cz.

Církev prý chce majetek zabavený podle Benešových dekretů

Europoslanec následně ve svém článku vybral některé podle něho nejkřiklavější příklady, u kterých je prý mnoho nejasností.

Zmiňuje třeba případ kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který byl z naprostých ruin opraven nákladem socialistického státu v 70. a 80. letech minulého století. Jak navíc řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz režisér Václav Dvořák, tato nemovitost byla prý v majetku rodiny Kinských (více ZDE).

Miloslav Randsorf dále jmenuje několik případů, kdy podle něho došlo k zabavení majetku na základě Benešových dekretů, tedy před hranicí data 25. února 1948, a přesto ho církevní subjekty nyní požadují.

Chybějící dokumentace

„Podle posudku renomované auditní firmy Ernst and Young má pouze 41 % církví dokumentaci požadovaného majetku, která tzv. sedí. Plných 59 % má dokumentaci neúplnou, nebo dokonce nemá vůbec žádnou. A v téhle situaci papež František hovoří o potřebě spravedlnosti. Je evidentní, že papež František nedostal o historických zákrutách konfliktů kolem církevního majetku v českém prostředí ucelenou informaci. Protože pokud by ji měl, nedovolával by se potřeby spravedlnosti v prospěch římskokatolické církve v České republice,“ konstatoval komunistický politik Miloslav Ransdorf.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…