Nářek Respektu. „Novinář – zbytečná veš. To si lidé myslí.“ Tabery smutný z Fialy

17.05.2023 18:40 | Ze sítí

Vládní koalice minulý týden představila dlouho očekávaný plán, kde najít úspory v rozpočtu. Součástí je i změna výběru DPH, tedy zjednodušení na dvě sazby. Ta snížená počítá s 12 procenty, vyšší základní sazba s 21 procenty. Překvapením je, že tištěné noviny mají namísto současných 10 % spadat do základní sazby. Od DPH jsou naopak osvobozeny knihy a tiché víno. Hovořil o tom v podcastu Respektu jeho šéfredaktor Erik Tabery.

Nářek Respektu. „Novinář – zbytečná veš. To si lidé myslí.“ Tabery smutný z Fialy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Tabery

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44416 lidí
„Většina to hodnotí správně jako malou katastrofu. Je třeba říct, že je na té argumentaci vládních politiků vidět dvojí přístup. Jeden je nevyslovený, ale je přímo jasný, prostě jsou rádi, čím hůř pro média, tím lépe, z jejich pohledu. A druhý vůbec netuší, co se v té mediální sféře děje. A ta kombinace vytváří tento mix, který je opravdu ohrožením mediální scény. A myslím si, že ta společnost to neslyší nebo to riziko v tom nevidí. Ze dvou důvodů: za prvé obecně v Česku vnímání médií je problematické, což ukazují výzkumy veřejného mínění. Čtyřicet let ničili média komunisti, protože nemohla vycházet svobodná média. A těch následujících třicet let na ně útočí velká část demokratických politiků Milošem Zemanem počínaje a Andrejem Babišem konče. Takže ta společnost má pocit, že novinář je taková trochu zbytečná veš. A čím hůř se jim daří, tím lépe. Politici to vědí a pracují s tím a jsou rádi, protože jim ty vši jsou jedinou brzdou, jedinou kontrolou, která tady ještě je. A čím méně jich bude, čím slabší bude, tak tím lépe pro ně,“ zmínil Tabery. 

„Když se podíváme na ty výroky, které vládní politici nabízejí, a ten krok samotný, tak si nejde myslet nic jiného. A já bych to propojil i s veřejnoprávními médii, protože já jsem slyšel to interview, které bylo u Václava Moravce s premiérem Petrem Fialou, který vlastně tam na otázku moderátora, že to vydavatelství Vltava-Labe-Press uvažuje, že končí s vydáváním tištěných novin, se tak usmíval, že to se nestane...,“ popsal Tabery. Připomněla se i slova premiéra Fialy, který poukázal na to, že případně jsou tady média veřejnoprávní, která jsou dostupná všem.

„Popravdě jsem příliš nemohl věřit svým uším, že to slyším od premiéra, a to z vícero důvodů. On odkazuje na veřejnoprávní média, ale tato vláda odmítá zvýšit koncesionářské poplatky, což má za následek samozřejmě slabší veřejnoprávní média. Tato vláda pokračuje, jenom kultivovanější cestou, v omezování veřejnoprávních médií, jako to dělal Andrej Babiš. Pokud to spojíme s těmi soukromými... Pokud si premiér demokratické země myslí, že je jedno, že tady nebudou soukromá média, tak mi to přijde jako neuvěřitelná teze. Je to nesmysl. Veřejnoprávní média mohou fungovat tak, jak fungují, jenom díky tomu, že jsou tady i soukromá média. Respekt toho je příkladem,“ řekl Tabery.

„Vyjmout jedno nebo druhé je chyba nebo riziko pro tu společnost. Svět soukromých médií je propojen také, mnohem víc, než si většina lidí uvědomuje. Máme tady digitální média, o nichž mluví premiér. Některá, aby mohla fungovat nadále, musela založit tištěnou platformu, aby měla další příjem. A ta digitální média jsou de facto velká část z nich závislá na Seznamu. Pokud by se Seznam rozhodl někoho omezit, je konec. Takže kdybychom šli do toho digitálního světa, vytváří se tady obrovská závislost trhu na Seznamu,“ dodal Tabery.

„Vláda spoléhá na to, že redakce buď zvýší nějakou část ceny, nebo že budou propouštět. Oni budou tvrdit, že žádný titul nezkrachoval a běží dál, ale my už skoro nemluvíme o redakcích. To jsou piditýmy, které z velké části přežvýkají četku, maximálně udělají nějaký tým, ale z českých médií do velké míry zmizely zahraniční reportáže, velké domácí reportáže, analýzy, které se dělaly častěji, tak dneska už na to nejsou peníze. A ta kvalita, ten rozsah té novinařiny se tak strašně zmenšuje a omezuje...,“ poznamenal dále Tabery.

Žádná společnost podle něj nemůže bojovat proti dezinformacím čistě státní agendou nebo státní institucí. „Nejúčinnější boj s dezinformacemi je komplexní znalost společtiny. Propojení toho světa, kde se vysvětluje, dávají věci do kontextu. A tam ta nezanedbatelná role médií je na sto procent. Všichni říkají, aby se bojovalo hodně s dezinformacemi, tak je zapotřebí vzdělávání, ale to je projekt na roky, v desetiletí v některých ohledech. Co se dá dělat hned, je práce médií. Že se vysvětluje, odhaluje se lež, manipulace. Věnujeme tomu spoustu času a energie. A tady najednou vláda říká, že to vlastně téma pro ně není. Myslím, že je třeba možná vysvětlit i jim nebo širší veřejnosti, protože tady se vytvořil dojem, že buď ti novináři nejsou potřeba, nebo že jsou odtržení od reality a žijí si ve strašném luxusu a redakce jsou bohaté atd. To je úplný mýtus – bohatých novinářů je strašně poskrovnu,“ zmínil dále Tabery a pohovořil o životě novinářů.

Tabery se pak pozastavil i nad rozdílem DPH u časopisů a novin, což podle něj logiku rozhodně nedává.

„Když vidíme, že česká vláda zvyšuje DPH na noviny do míry, která nemá vůbec v Evropě srovnání, tak to značí přístup té vlády k novinářům. Prostě je tady nechtějí. Čím hůř pro ně, z jejich pohledu, tím lépe. Čím slabší budou, tím pro ně lépe. Oni připravují podhoubí pro toho, kdo přijde. Když potom přijde Babiš, tak ten řekne: podívejte se, tady už je naťukli, tak my je dorazíme. A když se někdo ozve, tak řekne: ty vaše demokratické strany to přece udělaly, tak co se vztekáte. V některých zemích je mnohem nižší DPH a ten stát ještě ta média podporuje, že je velice propracovaný systém různých dotací pro tu mediální sféru, protože ten stát si uvědomuje, že ta společnost informace potřebuje. My se dostáváme do stadia, že vlastně každou chvíli se buď přijímá, nebo se rozhoduje, nebo se stane něco, co víc a víc ohrožuje fungování médií, a tím pádem i snižuje kvalitu informací ve společnosti,“ řekl Tabery. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kultivovaně nebo ne, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 17.05.2023 19:28:21
za mě může Respekt se svou novinařinou táhnout do háje. Jenom jsem zvědavý, jaké médium teď budou naše tajné služby používat pro akce typu 'Muž s ricinem'.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…