Národ se baví úniky z Faltýnkovy kauzy. Toto se nesmí stávat, zdvihá prst mediální odborník

12.03.2019 15:37

Publicista serveru HlídacíPes.org Robert Malecký se vyjádřil ke kauze Jaroslava Faltýnka a možných úniků policejních informací. Novinář zvedl před oči kolegům varovný prst. Dělají prý něco, co by dělat neměli.

Národ se baví úniky z Faltýnkovy kauzy. Toto se nesmí stávat, zdvihá prst mediální odborník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vernisáž obrazů Jaroslava Faltýnka nazvaná Staří blázni jsou bláznivější než mladí. Součástí byla i charitativní dražba

V deníku Práv se objevily části údajných policejních odposlechů, které prý notně stěžují život druhého muže hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Malecký upozornil, že pokud už části odposlechů unikají, tak nemusí unikat přesně. V médiích se dokonce mohou objevit přepisy odposlechů, které uvádějí přesný opak toho, co skutečné policejní odposlechy. Může tedy jít i o čistou lež, jenže tamta lež si žije vlastním životem, jakmile už se jednou objeví v novinách. „V tom je to jejich největší nebezpečí,“ varoval Malecký.

Publicista zdůraznil, že policejní přípravné řízení je z podstaty věci neveřejné. A neveřejné podle mě znamená, že se to nemá objevovat ani v médiích,“ upozornil Malecký. Uveřejňovat přepisy odposlechů není podle hosta správné i proto, že novinář nemá jistotu, že přepsaný odposlech odráží kontext případu jako celek. Pokud novinář onen kontext zná, měl by ho v maximální možné míře čtenářům předat.

Tady si server Novinky.cz, potažmo deník Právo uzurpoval to právo vykládat ty odposlechy. Tady je přímo napsaná nějaká citace pan Faltýnka a oni ho rozporují a konfrontují ho a usvědčují ho. A říkají ‚usvědčují ho totiž policejní odposlechy‘. Ale tady si přece musíme říct, že policejní odposlechy samy o sobě nikdy nikoho z ničeho usvědčit nemůžou,“ zdůraznil Malecký.  

Toto vše má přece dělat až soud. Jedině soud smí vynést v kauze jasný rozsudek. Nikdo jiný to udělat prostě nesmí. Pokud se o to novináři pokoušejí, tak podle Maleckého dělají velkou chybu.

V rozhovoru také přiznal, že v minulosti už s odposlechy pracoval, takže také chyboval. „Ale už jsem starší člověk, a prodělal jsem nějaký vývoj,“ uvedl Malecký. Publicista je přesvědčen, že trestní řízení má být až do jistého okamžiku skutečně neveřejné. A pokud už někdo s odposlechy pracuje, tak by se s nimi mělo pracovat mnohem komplexněji, s přispěním celé řady dalších informací. 

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…