Nás nezastavíte. Už to známe. Putin zatím nejtvrději

12.04.2022 13:08

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že západní sankce a pokusy o ekonomické zničení Ruska selžou, protože dokáže být na Západě nezávislé jako v době Sovětského svazu. „Sankce byly totální, izolace byla úplná, ale Sovětský svaz byl stále první ve vesmíru,“ prohlásil Putin v den výročí startu Jurije Gagarina do vesmíru.

Nás nezastavíte. Už to známe. Putin zatím nejtvrději
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Putin v úterý varoval Západ, že pokusy o izolaci Moskvy selžou, a jako důkaz toho, že Rusko dokáže v náročných podmínkách dosáhnout velkolepého pokroku, uvedl úspěch sovětského vesmírného programu. Rusko podle Putina již nikdy nebude závislé na Západu, což se má ukazovat na zvládání západních sankcí.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

V den výročí letu Jurije Gagarina, který se zapsal do historie jako první člověk ve vesmíru, Putin odcestoval na kosmodrom Vostočnyj na ruském Dálném východě, kde zavzpomínal na slávu Sovětského svazu a jeho vesmírného programu. Sovětský svaz byl totiž také první zemí, která na oběžnou dráhu vypustila družici, Sputnik 1 tehdy dokonce vedl k založení NASA ve snaze sovětské úspěchy dohnat.

„Sankce byly totální, izolace byla úplná, ale Sovětský svaz byl stále první ve vesmíru,“ prohlásil Putin podle agentury Reuters a dodal, že Rusko stejně nezůstane zcela izolované. „Nemáme v úmyslu být izolováni. V moderním světě není možné nikoho přísně izolovat – zejména tak obrovskou zemi, jako je Rusko,“ má jasno Putin.

Putin dále zopakoval všechny důvody svého vpádu na Ukrajinu. „Zvláštní vojenská operace“ na Ukrajině byla podle něj nezbytná, protože Spojené státy prostřednictvím vojenské aliance NATO využívaly Ukrajinu k ohrožování Ruska a Moskva prý také musela bránit rusky mluvící obyvatelstvo na Ukrajině před pronásledováním.

Rusko podle něj nepochybně dosáhne na Ukrajině všech svých cílů. „Tyto cíle jsou naprosto jasné a ušlechtilé. Je jasné, že jsme neměli na výběr. Bylo to správné rozhodnutí,“ dodal ruský prezident. Ruská ekonomika je zatím na cestě k poklesu o více než 10 % v roce 2022, což je největší pokles hrubého domácího produktu od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…