Naslouchejme dětem při rozhodování, vyzvalo se na úrovni EU. Benjamin Kuras má obavy, kdo stojí v zákulisí

12.08.2019 20:38

V rumunské Bukurešti se uskutečnila Mezinárodní konference o účasti dětí na rozhodovacím procesu a utváření politiky na úrovni Evropské unie, která skutečně vyzvala k většímu naslouchání dětem při řešení společenských problémů. Česko-britský spisovatel Benjamin Kuras cítí za touto aktivitou nějakou neziskovou organizaci, která chce děti využít.

Naslouchejme dětem při rozhodování, vyzvalo se na úrovni EU. Benjamin Kuras má obavy, kdo stojí v zákulisí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Spisovatel Benjamin Kuras

„Sníme o Evropské komunitě, která by zmocňovala a povzbuzovala angažovanost dětí v rozhodovacím procesu. Proč? Protože chceme být konzultováni ve věcech, které přímo ovlivňují naše životy, coby občané našich různých zemí i coby Evropané. Protože tvoříme významnou část evropské populace a píšeme svůj příběh ve formě demonstračních pochodů, vokalizace a reprezentace. Protože naše názory, pocity a hlasy se formují teď, jsme součástí současnosti. A protože chceme žít v Evropě, která bude vyžadovat a cenit naši angažovanost v rozhodovacím procesu,“ stojí v deklaraci Dětského summitu, jak sami účastníci akce podnik nazvali. Benjamin Kuras na summit upozornil v textu pro server Neviditelný pes.

Kuras však pochybuje, že by takovýto text dokázaly zformulovat děti, takže předpokládá, že jim s tím pomohli nějací dospělí experti.

„S téměř stejnou jistotou můžeme hádat, že to celé řídí nějaká neziskovka za peníze z EU a kdoví, možná i od nějakých Sorosů. A je to další patologický útok na samotné základy civilizace. Jakékoli civilizace, ne jen naší,“ dodal Kuras.

Nezdá se mu příliš pravděpodobné, že by se děti skutečně chtěly podílet na tvorbě evropské budoucnosti. Spisovatel pochybuje, že by děti skutečně mohly přispět k legislativnímu procesu. Jak by to mohlo opravdu vypadat, se prý dobře ukazuje už teď na švédské středoškolské studentce Gretě Thunbergové, která chce svět přivést k ekologické panice s odůvodněním, že s oteplováním planety je to tak zlé, že opravdu musíme něco dělat, pokud si chceme naši Zemi zachránit.

„Jedna dětská organizace, která chce být brána politiky vážně, už existuje. „Jedna taková už několik let existuje pod jménem ‚Eurochild‘ a její nová šéfka, do letoška prezidentka Malty Marie-Louise Coeiro Preca, na dětském summitu potvrdila, že Brusel musí brát dětskou účast jako prioritu už dnes a ne někdy v budoucnu a musí zajistit, že EU bude dětem naslouchat a dbát jejich příspěvků, které se týkají nás všech,“ uvedl Kuras.

Skutečnost, že by se děti napřed měly něco naučit, aby později mohly kvalifikovaně o věcech rozhodovat, zastánce tohoto nového modelu pravděpodobně netrápí. Kuras připomněl, že se mohou inspirovat v Rudých Maových gardách v komunistické Číně v 60. letech 20. století. Šlo o děti a mladé lidi přibližně ve věku 10 až 20 let, které usilovaly o neblaze proslulou kulturní revoluci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…