Nástupkyně Merkelové v problémech? Odveta, která tak docela nevyšla, očima Mariana Kechlibara

20.08.2019 22:19

Kolem bývalého šéfa německé tajné služby Spolkového úřadu na ochranu Ústavy Hanse-Georga Maaßena to znovu vře. Poté, co se jako člen největší německé strany CDU velmi kriticky vyjádřil na adresu migrantů, nová šéfka strany Annegret Krampová-Karrenbauerová naznačila, že by mohl být ze strany vyhozen. Matematik Marian Kechlibar však tvrdí, že by toto vyjádření mohlo zlomit vaz spíše šéfce CDU.

Nástupkyně Merkelové v problémech? Odveta, která tak docela nevyšla, očima Mariana Kechlibara
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Za městečkem už je hranice s Německem

Strana, z níž pochází i stále ještě úřadující kancléřka Angela Merkelová  – Křesťanskodemokratická unie (CDU), má problém. Matematik Marian Kechlibar upozorňuje, že především ve východní části Německa přichází o voliče.

Bývalý šéf německé tajné služby Spolkového úřadu na ochranu Ústavy Hans-Georg Maaßen, jinak také člen CDU, se tento trend pokouší zvrátit. Jako jeden z představitelů Unie hodnot, konzervativní platformy v rámci CDU, se pokouší stranu posunout doprava a tím vzít vítr z plachet Alternativě pro Německo. Podle Deutsche Welle na konferenci pořádané touto platformou pronesl mimo jiné tvrdá slova na adresu migrantů přicházejících do Německa.  

Anketa

Udělal Michal Šmarda dobře, když ,,položil" stranickou nominaci na ministra kultury?

hlasovalo: 11076 lidí

„Nevstoupil jsem před třiceti lety do CDU proto, aby dnes do Německa mohlo přijít 1,8 milionu Arabů,“ konstatoval.

Nejen tato slova však zřejmě rozzlobila stávající předsedkyni CDU Annegret Krampovou-Karrenbauerovou, pro kterou německá média běžně používají zkratku AKK. Tato dáma novinářům sdělila, že existuje řada překážek, které naprosto správně ztěžují možnost vyhodit někoho ze strany. Ale v případě pana Maaßena už prý nevidí mnoho styčných ploch mezi ním a CDU. Nepřímo tak naznačila, že by nebyla úplně proti Maaßenovu vyhazovu z partaje.

„Annegret Krampová-Karrenbauerová svým vyjádřením dosti podráždila vlastní partaj. Jde přesně o ten formát chyby, který by jí mohl stát místo. Ne-li teď, tak někdy v budoucnu, až se podobné ‚kopance‘ sečtou. Pojmenování ‚černá nula CDU‘, které pro ni vymyslel komentátor Gabor Steingart, není zrovna lichotka a jen tak z oběhu nezmizí. Možná je to otázka nedostatku zkušeností. V Sársku, odkud AKK pochází, je AfD okrajovou straničkou, která se roku 2017 sice do zemského sněmu dostala, ale má tam pouhé tři zástupce. Je možné, že AKK si neumí představit, že by s nimi měla problém,“ napsal k tomu Kechlibar na svém webu.

Celý komentář naleznete zde

Podle Kechlibara se tak může stát, že paní AKK na svém postu již dlouho nevydrží. Pak ji může nahradit např. některý z představitelů již zmíněné konzervativní platformy.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…