Navalná nebo Zelenská? Nakonec v USA nebude ani jedna

06.03.2024 9:32

Joe Biden chtěl pozvat do Kongresu první dámu Ukrajiny Olenu Zelenskou a plánoval, že až bude jako prezident pronášet projev o stavu Unie, bude tato žena sedět vedle jeho choti Jill Bidenové. Jenže se přepočítal. Zelenská jeho nabídku odmítla. A prý v tom sehrál roli i kritický pohled Ukrajinců na Alexeje Navalného. A pak se ozvala i Julija Navalná…

Navalná nebo Zelenská? Nakonec v USA nebude ani jedna
Foto: Repro Twitter @ukraine_world
Popisek: Ukrajinská první dáma Olena Zelenská

Napětí mezi Washingtonem a Kyjevem neopadá. Od chvíle, kdy část republikánů nakloněná Donaldu Trumpovi blokuje poslání další pomoci Ukrajině, ukrajinští vojáci při obraně své vlasti silně krvácejí a na deset ruských granátů mohou odpovědět jen jedním svým. Ukrajinci jsou nuceni ruským agresorům ustupovat a po Avdijivce odevzdávají do rukou okupantů další metry své země.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj mezitím znovu a znovu apeluje na Kongres USA, aby schválil další balík pomoci Ukrajině a žádá také EU, aby přidala ruku k dílu.  

Joe Biden pravděpodobně chtěl udělat demonstrativní gesto podpory Ukrajiny a pozval manželku Zelenského na svůj projev O stavu Unie. Jedná se o jednu z největších politických událostí ve Washingtonu na počátku každého roku. Vedle Oleny Zelenské měla za Bidenem sedět jeho choť Jill Bidenová a manželka zesnulého ruského politika Alexeje Navalného Julije Navalná. Biden tím chtěl pravděpodobně demonstrovat, jak smýšlí o Rusku.

Jenže Olena Zelenská mu do toho hodila vidle.O rozhodnutí Oleny Zelenské informoval server listu Washington Post.

Zelenská se rozhodla tak, jak se rozhodla, zřejmě z více důvodů.

„Případná přítomnost Navalné však vyvolala u Ukrajinců nepříjemné pocity, uvedli lidé obeznámení s úvahami Kyjeva. Ačkoli je její zesnulý manžel všeobecně oslavován jako protikorupční ikona, která riskovala život, aby se postavila Putinovi, Navalného odkaz na Ukrajině je zamlžen dřívějšími výroky, že Krym, který Putin anektoval v roce 2014, patří Rusku,“ upozornil WP.

Oficiálně ale platí, že se Olena Zelenská velké americké politické události neúčastní, jelikož jí to nedovoluje její další program.

Navalná se podle své mluvčí rovněž odmítla zúčastnit Bidenova projevu, jako důvod uvedla únavu.

„Juliin manžel zemřel před dvěma týdny. Celou tu dobu byla na cestách. Dnes je to první den, kdy byla vůbec doma. Jako každý člověk potřebuje čas na zotavení, a tak i když si pozvání velmi váží, potřebuje se teď alespoň trochu zotavit,“ uvedla její mluvčí Kira Jarmyšová.

Jeden z amerických představitelů uvedl, že Bílý dům pravděpodobně neinformoval Kyjev o tom, že se Navalná rozhodla neúčastnit, ačkoli její přítomnost nebyla jedinou obavou Ukrajinců.

Server Kyiv Independent k tématu doplnil, že Kongres snad další pomoc Ukrajině schválí během března nebo na počátku dubna.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak to vypadá,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčanFranta , 06.03.2024 9:56:59
že se blížíme pomalu ale jistě ke konci války na Ukrajině a to by bylo opravdu to nejlepší. Ano, mír v prvé řadě a budou ušetřeny tisíce lidských životů.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…