Navalte nám víc peněz! zavelel i nám hlavoun EU. A má to pokračování z Německa

14.11.2017 12:38

Předseda Evropského parlamentu Antomio Tajani volá po zdvojnásobení rozpočtu Evropské unie. Jinými slovy, členské státy by měly do společného rozpočtu přispívat dvakrát víc než dosud. To vše v situaci, kdy se k odchodu z Evropské unie chystá Velká Británie, která byla významným přispěvatelem do evropského rozpočtu. Informuje o tom britský server Mail Online s odvoláním na další zdroje.

Navalte nám víc peněz! zavelel i nám hlavoun EU. A má to pokračování z Německa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

V tuto rozpočet EU čitá asi 140 miliard euro. Italský předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani žádá, aby se rozpočet zvýšil až na 180 miliard euro, což je v přepočtu 7,14 bilionů korun. Tajani prý už dokonce ví, jak tohoto navýšení celá EU dosáhne. Zavede celoevropské daně z finančních transakcí. Tyto daně mají být však zavedeny až po odchodu Velké Británie z EU, protože vláda ostrovního království vytrvale odmítala zavedení daní z finančních transakcí. Londýnská City je jedním ze srdcí světového bankovnictví a tato daň by Londýnu rozhodně neprospěla.

Anketa

Co říkáte na to, že ČSSD vyloučila Jakuba Patočku?

hlasovalo: 6691 lidí

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Tajani navíc po Británii požaduje, aby uhradila všechny své finanční závazky, které plynou z jejího dosavadního členství v EU. Tyto závazky vyčíslil na 60 miliard euro. Podle serveru Mail Online je to jen další důvod k tomu odejít z EU co nejrychleji. Vláda v Londýně je zatím ochotná zaplatit jen 20 miliard euro. O vyrovnání se stále jedná, ale z obou stran už také zaznělo, že Británie může EU opustit bez jakékoli dohody přijatelné pro obě strany.

Tajani v rozhovoru pro server Politico prohlásil, že dvojnásobné navýšení rozpočtu je reakcí právě na odchod Britů ze společenství. Ostrovní království by si prý také mělo ujasnit o jaké vztahy s EU stojí. Zda o švýcarský model, norský model či model zcela nový nebo také žádný.

Se svým návrhem na zdvojnásobení rozpočtu EU však Tajhani rychle narazil. Největší přispěvatelé, Němci, dávají jasně najevo, že odmítají platit do společné evropské kasy dvojnásobek. „V současné době s ničím podobným nepočítáme, vzkázal Tajanimu mluvčí německého kabinetu Steffen Seibert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…