Návrat starých časů? Drahé hospody nikomu nechybí, veřejnost přešla na domácí lahvové. V cizině je draho... Blízký spolupracovník Klause varuje

14.04.2020 17:58

Někdejší vedoucí Kanceláře prezidenta republiky za časů prezidenta Václava Klause se zamyslel nad tím, jak na nás působí koronavirová pandemie. A zdá se mu, že bojujeme především s vlastním strachem a dobrovolně odhazujeme způsob života, na který jsme byli zvyklí. A právě v tom vidí Weigl mnohem větší nebezpečí, než představuje samotný koronavirus.

Návrat starých časů? Drahé hospody nikomu nechybí, veřejnost přešla na domácí lahvové. V cizině je draho... Blízký spolupracovník Klause varuje
Foto: David Daniel
Popisek: Jiří Weigl na besedě v Brně

Weigl upozornil, že kvůli koronaviru se značná část světa v podstatě zastavila. Zastavila se ve jménu boje s nepřítelem, o kterém toho ale stále moc nevíme a tak prý vlastně bojujeme především s vlastním strachem. Weigl tady vidí riziko toho, že ve jménu boje s koronavirem, ve jménu našeho strachu až příliš změníme své životy, podobně jako jsme je dobrovolně změnili ve jménu boje s terorismem, ale výsledky tohoto boje jsou dodnes nejasné. Alespoň podle Weigla.

Existuje velké nebezpečí, že koronavirová krize nabírá podobný směr. Děsíme se obrázky z Itálie či New Yorku a on-line počítáním každého nakaženého a mrtvého. Přitom není vůbec jasné, koho vlastně za oběti nákazy počítáme. Praxe je v každé zemi různá. Razí se metodika, že by se za oběť epidemie měl počítat každý zemřelý, který má pozitivní test na koronavirus, ať zemřel na cokoliv. Evidentně usilujeme o co největší paniku,“ napsal Weigl na stránkách Institutu Václava Klause.

Anketa

Zeman by si přál, aby vládní koalice ANO a ČSSD pokračovala i po volbách. Souhlasíte?

hlasovalo: 16307 lidí
„Ještě více než v případě války proti teroru hrozí, že za oběť této nové válce padne svobodná kapitalistická společnost, kterou jsme před třiceti lety pracně obnovili a jejíchž výhod si dosud užíváme. Je velmi varovné, jak se česká společnost s nouzovým stavem a jeho omezeními začíná bez velkých protestů sžívat. Kromě živnostníků, cestovních kanceláří, restaurací a umělců, kteří zatím zápolí s velkou existenční nejistotou, velká většina zaměstnanců tráví své dny v karanténě a dostává plat, takže se zatím nic dramatického neděje. Jako by se vrátily staré časy za minulého režimu, kdy šlo se jakoby hodit marod a dát si věci na chalupě do pořádku. Hospody s drahým jídlem a pivem nikomu ani tolik nechybí, česká veřejnost dávno přešla k domácí konzumaci lahvového. V cizině už každý byl a ví, že je tam draho, a na kulturu se vždy dávalo, až co zbyde,“ pokračoval Weigl.

Weigl varoval, že čím déle nouzový stav potrvá, tím více vládě zachutná a nebude ho chtít rušit. Přitom prý až čas ukáže, zda současné oběti měly smysl, nebo zda šlo spíše o poněkud zbytečný boj s vlastním strachem.

Nakonec Weigl vyjádřil naději, že po této krizi přijde vzkříšení kapitalistické společnosti. Podle něj hrozilo, že nebýt pandemie koronaviru, mohli jsme kapitalistickou společnost podrobit ještě většímu tlaku kvůli klimatické změně. Jenže z tlaku na klimatickou změnu už by se prý společnost nemusela nikdy zcela vzpamatovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…