Návrh Andreje Babiše: Šikana, říká Kalousek. Nesouhlasím, hlásí Bělobrádek. Ministerstvo zaspalo, zní z ČSSD

03.03.2015 9:17

Ministr financí Andrej Babiš si myslí, že na základě nově vzniklé elektronické evidence tržeb, by mělo do rozpočtu plynout více peněz z daní. Babišův nový návrh týkající se daní je prozatím většinově vystaven kritice. Veřejnost i opozice s ním nesouhlasí, jelikož se jim zdá přísnější dohled nad firmami a živnostníky až příliš tvrdý. K nim se přidává i vládní strana KDU-ČSL, kde předseda strany Bělobrádek míní, že místo kontroly nad daňovými úniky může nastat prostá „buzerace lidí“. Na druhé straně má ministr financí podporu vládních sociálních demokratů, kteří ho pro změnu kritizují za nemožnost spuštění evidence v daném termínu, píše se na serveru echo24.cz

Návrh Andreje Babiše: Šikana, říká Kalousek. Nesouhlasím, hlásí Bělobrádek. Ministerstvo zaspalo, zní z ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při svém nominačním projevu

Nový návrh počítá se zavedením elektronických registračních pokladen, na kterých budou povinni účtovat své tržby podnikatelé a živnostníci již od začátku příštího roku. Tyto registrační pokladny budou přímo spojeny s finančním úřadem. Zprvu se počítá s povinností pro hoteliéry a hospodské, následně od poloviny roku i maloobchodníky a velkoobchody a nakonec od roku 2017 by se tato nová záležitost měla již týkat všech podnikatelů a živnostníků.

V případě, že dojde k nedodržení této procedury, nastanou tvrdé sankce v podobě až půl milionu korun, či dvouletého zavření podniku. Postih se může týkat i zákazníků, a to v případě, pokud by si nevzali účtenku, jelikož bude nově jejich povinností si účtenky převzít.

Celý text zde

Komplikace s tímto návrhem však nastávají nejen u opozice, ale i u koaliční strany KDU-ČSL. „Debata o tom bude stoprocentně. Ještě jsme o tom vůbec nemluvili. To spíš Andrej Babiš řekl svůj názor s tím, že by to mělo brzy platit pro všechny,“ říká předseda strany Bělobrádek, který s návrhem nesouhlasí. Dle jeho názoru bude klíčové, jak se tento nový návrh projeví v první fázi u hoteliérů a hospodských a až poté by se mělo posoudit, zda tento systém rozšiřovat mezi podnikatele a živnostníky dále. Je uvedeno na webu echo24.cz

Druhý vládní koaliční partner, strana ČSSD, pro změnu kritizuje ministra financí za pomalost v prosazování návrhu. Dle jejich názoru Ministerstvo financí nemůže stihnout daný termín, protože ještě neexistuje ani legislativa. „Začínám mít obavy, jestli vůbec stihneme spuštění v první vlně k 1. lednu 2016. Nemáme legislativu, budou se muset udělat výběrová řízení na systémy, nemáme nic. A to je březen,“ míní šéf rozpočtového výboru sněmovny z ČSSD Václav Votava. „Myslím, že tady Ministerstvo financí dost zaspalo,“ dodává.

Jestliže vše půjde tak, jak se plánuje, mohl by se návrh dostat k poslancům již na jaře. Pravicová opozice již počítá s jeho kritikou, jelikož se domnívá, že nepřinese vyšší odběr z DPH a argumentuje vyšší odběr z DPH v Chorvatsku a na Slovensku, ke kterému došlo díky růstu výkonu ekonomiky. Píše se na serveru echo24.cz

Podle TOP 09 půjde o obrovskou šikanu pro drobné podnikatele a živnostníky a jediný, kdo na tomto návrhu získá, budou dodavatelé potřebných technologií a subjekty poskytující podporu tomuto systému. „Ne díky zavedení elektronické evidence tržeb či registračním pokladnám. Bude to velký byznys pro dodavatele té technologie a zejména pro ty, kdo budou poskytovat podporu systému. Určitě je několik subjektů, kterým to přinese prospěch. Rozhodně to ale nepřinese prospěch státnímu rozpočtu. Ten návrh naopak znamená obrovskou šikanu pro drobné podnikatele a živnostníky. Šikanován navíc bude i zákazník. Je to státní šikana úplně všech,“ kriticky se vyjadřuje první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…