Návrh rozpočtu počítá s miliardovým zvýšením peněz na obranu

14.11.2013 11:55

Návrh státního rozpočtu pro příští rok obsahuje miliardové navýšení peněz pro Ministerstvo obrany. Ministr v demisi Vlastimil Picek doufá, že se tak mění trend z posledních let, kdy státní výdaje na armádu stále klesaly. Podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka je finanční stabilita pro obranu důležitá. Kvůli ní je ale potřeba politické shody na prioritách armády, uvedl v projevu na dnešním shromáždění velitelů na Ministerstvu obrany.

Návrh rozpočtu počítá s miliardovým zvýšením peněz na obranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Vlastimil Picek (uprostřed)

"Věříme, že je to náznak změny," okomentoval Picek plánované zvýšení obranného rozpočtu. Rusnok zdůraznil nutnost dlouhodobého plánování, pro které je důležitá finanční stabilita. "A proto velmi usiluji a budu i dále usilovat, abychom posilovali konsenzus hlavních politických sil na základních principech obrany státu," uvedl Rusnok.

Podle Picka v minulosti řada politiků dospěla k falešnému pocitu bezpečí, což vedlo ke snižování výdajů na obranu. Vláda šetřila zejména vzhledem k dlouhodobé ekonomické recesi, škrtalo se v podstatě ve všech resortech. Nynější navýšení rozpotu sice nepokryje předchozí finanční ztráty Ministerstva obrany, ale mohlo by naznačit další zvyšování státních výdajů na armádu v budoucnu, dodal Picek.

Velitelského shromáždění se letos poprvé měl zúčastnit prezident Miloš Zeman. Zranění kolene mu v tom však zabránilo. Podle náčelníka vojenské kanceláře prezidenta je však Zeman se stavem vojska dobře obeznámen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…