Návrh separatistů lze hodnotit jako vstřícný, píše Petra Procházková. Z Kyjeva však zní...

10.06.2015 7:51

Zůstat součástí Ukrajiny, ale žít nezávisle na Kyjevu. Mít vlastní státní kasu, ale naplněnou penězi z federálního rozpočtu. Mít vlastní, na ukrajinském ministerstvu vnitra nezávislou policii, která se ovšem bude nazývat „lidovými milicemi“ a vyzbrojena a placena bude opět z Kyjeva. Tak by si vůdci separatistických lidových republik, Doněcké a Luhanské, představovali budoucnost Donbasu. Jejich návrh hodnotí v dnešních Lidových novinách Petra Procházková.

Návrh separatistů lze hodnotit jako vstřícný, píše Petra Procházková. Z Kyjeva však zní...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nášivka Ukrajina

Návrh separatistů zatím Kyjev nijak oficiálně nekomentoval. Představitel parlamentní frakce Blok Petra Porošenka, poslanec Alexej Gončarenko, však podle LN prohlásil, že nikdo s vůdci separatistů jednat nehodlá, ať už by jejich návrhy byly sebevstřícnější.

„Kyjev je zjevně ochoten přijmout od vůdců rebelů pouze kapitulaci,“ konstatuje Procházková s tím, že dosavadní vedení separatistických republik, ztělesněné Alexandrem Zacharčenkem a Igorem Plotnickým, kteří byli „zvoleni“ v podivných volbách konaných 2. listopadu 2014, není pro Kyjev legitimní.

„Jenže stejně tak pohlíží část východoukrajinských občanů na současné vedení v Kyjevě. Obě strany se tedy navzájem pokládají za nelegitimní, což komplikuje situaci. Z tohoto hlediska je poslední návrh separatistů na jednání o míře autonomie východu možné pokládat za velmi vstřícný,“ doplňuje Procházková.

Donbas je nyní do značné míry závislý na Rusku, i proto lze podle Procházkové předpokládat, že vůdci separatistů do značné míry plní pokyny Moskvy. „O jisté změně postoje Kremlu napověděl už rozhovor ruského prezidenta Vladimira Putina, který poskytl před několika dny italským sdělovacím prostředkům. Prohlásil totiž, že připravenost vůdců obou republik zůstat součástí Ukrajiny je ‚dobrou předběžnou podmínkou pro začátek vážných rozhovorů‘. Není zřejmě náhodou, že vzápětí obě republiky deklarovaly, že se od Ukrajiny odtrhávat nechtějí,“ uzavírá Procházková.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…