Navrhovaný zákon o dávkách na bydlení uškodí seniorům, protestuje ombudsman

11.07.2012 20:03

Poslaneckou sněmovnou projednávané návrhy změn příspěvků na bydlení uškodí podle ombudsmana Pavla Varvařovského seniorům a rodinám s dětmi. Po změnách by na dávky nedosáhla zhruba polovina dnešních příjemců. Někteří z nich by kvůli tomu mohli přijít o bydlení. Takový zásah státu by navíc mohl znamenat porušení ústavně zaručeného práva na pomoc v hmotné nouzi podle Listiny základních práva a svobod.

Navrhovaný zákon o dávkách na bydlení uškodí seniorům, protestuje ombudsman
Foto: hns
Popisek: Ombudsman Pavel Varvařovský

Dosud by mohl o příspěvek na bydlení žádat ten, kdo vynaložil 30 procent svého příjmu na přiměřené bydlení, nově by podmínkou mělo být 50 procent příjmu. "Nejhůře by změny dopadly na lidi, jejichž jediným handicapem je fakt, že zestárli, nebo mají malé děti a průměrný příjem," stojí ve zprávě ombudsmana. Změny se ale mohou dotknout i takzvané střední třídy.

Nepůjde o lidsky důstojné žití

Například důchodce s penzí ve výši 8500 korun, který za bydlení vydá celkem 10.000 korun měsíčně, dnes dostává příspěvek ve výši 4093 Kč, zbytek doplácí ze svého. Podle návrhu by nově dostával 2818 Kč. "Po úhradě nákladů na bydlení mu tedy na veškeré další živobytí zůstane 1318 Kč, což je méně než existenční minimum a je zřejmé, že tato částka nemůže zajistit lidsky důstojné žití," uvedla Iva Hrazdílková z kanceláře ombudsmana.

Někteří lidé by mohli i skončit bez bydlení, protože by na něj neměli peníze. Stát přitom nemá žádný plán ani záchranný systém, který by "novým bezdomovcům" mohl pomoci.

Problém je podle ombudsmana i ve způsobu, kterým sněmovna návrh zpracovává. "Navrhované změny zákona byly Poslanecké sněmovně předloženy jako součást sněmovního tisku upravujícího změny daňových a pojistných zákonů," stojí ve zprávě veřejného ochránce práv. Vláda tak podle veřejného ochránce práv porušila svá vlastní legislativní pravidla.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…