Návrhy Pirátů jsou bezpečnostním rizikem, varují právníci. Když to slyšel Jakub Michálek, začal se domáhat veřejného striptýzu

28.04.2018 11:42

Českou společnost před několika lety prostoupila myšlenka, že korupce je všude kolem nás a musí se s ní bojovat stůj co stůj. Na této vlně se do Poslanecké sněmovny vyvezly Věci veřejné a později i šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Komentátor Bohumil Pečinka však v textu pro Reflex.cz upozorňuje, že Piráti dnes prosazují něco jako veřejný striptýz, a to je problém.

Návrhy Pirátů jsou bezpečnostním rizikem, varují právníci. Když to slyšel Jakub Michálek, začal se domáhat veřejného striptýzu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

Ve Sněmovně se objevila novela zákona o registru smluv. Jeho zřízení před lety prosazovaly protikorupční iniciativy. Odborníci však už tehdy upozorňovali, že registr s sebou nese i určitá rizika.Rizikem může být zveřejňování smluv státních firem. Piráti si však přesto vzali za své nastavit zákon o registru smluv co možná nejpřísněji.

„Ve středu se na půdě Sněmovny konal seminář za účasti špičkových právníků a lidí z bezpečnostních složek, kteří přesvědčivě polemizovali s Piráty v tom smyslu, že řada jejich návrhů je bezpečnostním rizikem. Hlavní legislativní mozek Pirátů Jakub Michálek tvrdil, že transparentnost je víc. Na to mu jeho oponenti citovali Ústavu a na ni navazující zákony, z nichž plyne, že z hlediska veřejných zájmů je naopak bezpečnost více než transparentnost. Včera zase Michálek na výboru pro veřejnou správu řekl, že podnikatelské smlouvy velkých polostátních firem se musejí zveřejňovat, aby je veřejnost mohla posoudit. Jeho oponenti reagovali slovy, že bez znalosti dalších podkladů nemůže veřejnost tržní výhodnost smlouvy určit a že k tomu slouží dozorčí rady,“ napsal Pečinka v komentáři.

Piráti trvají na tom, že kupříkladu polostátní firmy, kteří jsou umístěné na burze, musí tak či tak odkrýt všechny svoje karty. To jim ovšem uškodí v konkurenčním boji se soukromými firmami. Stejně tak Piráti odmítají, aby firmy, které jsou plně ve veřejných rukou, nemusely uveřejňovat smlouvy, kde je popsán jejich předmět podnikání.  Piráti touto svou snahou vlastně jen jedou dál na vlně, která se v Česku zvedla někdy kolem roku 2010. A ostatní strany, které si uvědomují, že tato vlna může být i nebezpečná, raději příliš nevystupují. Nechtějí dostat nálepku „zloduchů“. Proto většina poslanců poslala pirátskou novelu do druhého čtení.

„Takže zákon nechaly projít prvním čtením a dnes doufají, že ve výborech bude upraven tak, aby protikorupční étos byl zachován a firmy a instituce ve veřejných rukou nebyly diskvalifikovány zbytečným veřejným striptýzem,“ uzavřel Pečinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…