Nazdar. Po sérii článků Parlamentních listů byl odvolán generální ředitel Národní knihovny

21.07.2020 11:17

ParlamentníListy.cz před několika týdny přinesly sérii článků, které se týkají veřejných IT zakázek. Jak jsme uvedli, jedná se o obrovský byznys spojený s řadou často se opakujících subjektů. Prvním příkladem bylo vítězné tažení pražské firmy INOWIT v Národní knihovně České republiky (NK). Smluv, jež tato instituce s firmou INOWIT podepsala, bylo několik.

Nazdar. Po sérii článků Parlamentních listů byl odvolán generální ředitel Národní knihovny
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ministr kultury Lubomír Zaorálek odvolal ředitele Národní knihovny Martina Kocandu

Anketa

Líbí se vám finální podoba ,,záchranného plánu" EU za 750 miliard euro?

4%
96%
hlasovalo: 9204 lidí
Namátkou připomeňme, že poslední den v říjnu roku 2019 spolu tyto dva subjekty uzavřely takzvaný deal v hodnotě necelých 36 milionů korun. Šlo o komplexní řešení pro zálohované ukládání dat. To INOWIT dodala. A zabralo jí to, jak stojí ve smlouvě a jak bylo potvrzeno i Národní knihovnou, maximálně 80 hodin.

Konkrétně za to dostala pražská firma sídlící na adrese Národní 365/43, kterou lidé z branže pravidelně označují jako „kluky z Národní“, celkem 35.852.300 korun. Pro upřesnění dodejme, že smlouva byla uzavřena 30. září 2019 a doba dodání byla stanovena na 80 hodin. Během této extrémně krátké doby INOWIT stihl veškeré činnosti instalace, uvedení do provozu a také základní proškolení, což bylo součástí pevně stanovené ceny za dodávku.

A třešnička na dortu?

Klementinum, bývalá jezuitská kolej, rozlehlý komplex barokních budov nedaleko Karlova mostu na Starém Městě v Praze. Po Pražském hradě je to druhý nejrozsáhlejší stavební celek v Praze. Je sídlem Národní knihovny České republiky, která areál s výjimkou kostelů spravuje. Patří mezi národní kulturní památky České republiky. A právě v těchto prostorách se poprvé v historii uskutečnila techno party. Souhlas k ní dalo vedení Národní knihovny v čele s ředitelem Martinem Kocandou.

„Tato informace je pro mne nová. Pokud je to tak, jak píšete, tak se mi to samozřejmě nelíbí. V uvedených prostorách Klementina bych si představoval daleko důstojnější akci než techno party,“ řekl PL profesor Karel Rais (ANO), poslanec, člen Výboru pro kulturu a rektor VUT v Brně.

„V Klementinu mi nedokázali odpovědět. Předpokládám a doufám, že byly splněny veškeré náležitosti důležité pro uskutečnění podobné akce uprostřed historické Prahy. Přesto si dovolím být na pochybách, zda je pořádání podobné akce v samotném jádru písemných klenotů vhodné. Nejsem tedy proti pořádání techno party obecně, ani proti živé kultuře v Praze, právě naopak. Jsem jejím velkým podporovatelem. Budu tedy doufat, že pořadatelé budou volit alespoň komornější ráz svojí akce, už z úcty k prostředí,“ dodala redakci poslankyně Marcela Melková (ANO).

Martin Kocanda byl v čele NK od 1. června 2017. Jmenován byl tehdejším ministrem kultury Danielem Hermanem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…