Ne, nedáme vám to. Mezi ODS a TOP 09 panuje spor, přisadil si i Pavel Novotný

11.01.2021 7:54

V rodící se konzervativní koalici ODS, KDU-ČSL a TOP 09 to opět vře. Tentokrát kvůli pozici volebního lídra v Praze. Předběžná dohoda říká, že by lídrem koalice v Praze měla být šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Jenže to se nelíbí pražské ODS. Ta by chtěla post lídra v hlavním městě pro sebe. A Pavel Novotný (ODS) z Řeporyjí vypěnil...

Ne, nedáme vám to. Mezi ODS a TOP 09 panuje spor, přisadil si i Pavel Novotný
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Praha

Proti Andreji Babišovi se prozatím zformovaly dvě předvolební koalice. Na jedné straně liberální blok Pirátů a STAN a na straně druhé konzervativní trojdohoda ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Anketa

Líbila se vám demonstrace za účasti Dana Landy a exprezidenta Klause?

19%
75%
hlasovalo: 16884 lidí

V obou těchto koalicích to ale čas od času zajiskří. Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, která v minulosti prohlásila, že by klidně dělala guvernérku Česka, kdyby vznikly Spojené státy evropské, na víkendovém on-line jednání vyjádřila obavy, že Piráti ustoupili Starostům a nezávislým až příliš a mohou přijít o svou identitu.

Proč jsme si nižším poměrem mandátů nevymínili silnější podporu našich témat? S potenciálem podílet se na vládě máme i historickou šanci vyjednat prosazení menšinových pirátských témat z pozice dominantní vládní strany či koalice,“ ptala se Gregorová na sjezdu.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Podobné napětí panuje v konzervativní koalici ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Podle informací deníku Právo dává pražská ODS najevo, že jí není po chuti přenechat post volebního lídra v hlavním městě šéfce TOP 09 Markétě Pekarové Adamové.

Nám to připadá nefér. Jedna věc je, že se dohodli předsedové, ale výsledky z minulých voleb jasně ukazují na to, že v Praze měla postavit lídra ODS,“ řekl předseda pražské ODS Tomáš Portlík.

TOP 09 podle něj dostala nabídku, že Pekarová Adamová bude lídrem koalice v Praze, pokud budou na oplátku ODS a TOP 09 více spolupracovat proti stávajícímu primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti). ODS v Praze poslední komunální volby těsně vyhrála, skončila v opozici. Naproti tomu Piráti, TOP 09 a KDU-ČSL  uzavřeli koalici a v hlavním městě vládnou ještě s hnutím Praha sobě Jana Čižinského.

A TOP 09 není z toho, že by měla koalici vládnoucí v Praze oslabovat, nijak nadšená.

„Pro nás není cesta odvolat Hřiba a pak se děj vůle boží. To nechceme, byť se nám Hřib nelíbí, ale v době koronavirové krize by to nebylo vůbec šťastné,“ uvedla Adamová.

Do ODS se kvůli tlaku na změnu lídra pustil i starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

„Tohle je od nás fakt chytré. A kdyby to nedopadlo, nevadí, máme přece Janu Černochovou. Obětovali jsme jí vše, i já musel z cesty, určitě si to všechno můžeme dovolit,“ poznamenal kousavě Novotný.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Pavel Novotný se zlobí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…