Ne, není to vtip. Vybírat pohlaví si budou děti, které ještě neumí číst a psát. Varování tu bylo

13.08.2021 15:34

Rostoucí trend změny pohlaví u dětí v raném věku nabírá na síle. Skotsko nově umožní dětem od čtyř let vybrat si dobrovolně své pohlaví bez souhlasu rodičů. Naplňuje se tak černý scénář, kterého se europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) před pěti lety obával, tehdy ale sklízel výsměch.

Ne, není to vtip. Vybírat pohlaví si budou děti, které ještě neumí číst a psát. Varování tu bylo
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Skotsko rozhodlo o tom, že nově umožní dětem od čtyř let vybrat si dobrovolně své pohlaví bez souhlasu rodičů. Zároveň žádá učitele, aby nezpochybňovali právo dětí vybrat si nové jméno nebo záchod.

„Když jsem v roce 2016 psal o podobném dění v Norsku, měla mě spousta lidí za blázna,“ píše Zdechovský ve svém tweetu. „Zní to jako vtip, ale vtip to opravdu není. Tento týden Norsko přijalo dvě zajímavá rozhodnutí. První povolí už 6letým dětem změnu pohlaví přes jednoduchý on-line formulář, druhé jim pro změnu zakazuje podávat stížnosti k OSN,“ komentoval v roce 2016 Zdechovský skutečnost, že si v Norsku budou šestileté děti měnit pohlaví, jak chtějí.

Novinku diskutující pod Zdechovským příspěvkem označují převážně jako absurdní. „Z principu je to absurdní. Když se 4leté dítě může rozhodnout, jaké má pohlaví, proč by se nemohlo rozhodnout, že už může pít alkohol nebo souložit? A k čemu jsou vlastně potřeba rodiče?“ táže se Zdeněk Fekar.

„Z vážného osobního problému, a těžkého, ryze osobního a intimního životního rozhodnutí, dělají progresivisté veřejný cirkus. Nepochopení, povrchnost a trapnost. Uřvaná progresivní menšina má své hry, lid obecný zase jiné,“ připojil svůj kritický komentář další diskutér.

Michaela Kudláčková názorně předvedla přemýšlení dětí o svém pohlaví v praxi: „Zkouším si to představit v praxi. Nejde mi to. Pepíček se dneska vyspí do růžova, tak je holka. V úterý bude chlapeček a v neděli bude užovka. Nebo si někdo myslí, že čtyřleté dítě je mentálně schopné identifikovat se odpovědně jako pohlaví?“ pozastavuje se.

„Mě děsí lidi, které něco takového napadne, ale víc mě děsí lidi, kteří to odsouhlasí a nejvíc mě děsí lidi, kteří tomu nesmyslu nedokážou zabránit,“ shrnul potom Otakar Brabec.

Situace práv leseb, gayů, bisexuálů a translidí (LGBT) je ve Skotsku všeobecně podobná zbytku Spojeného království, v němž v poslední době došlo k ohromnému pokroku, jenž jej zařadil mezi nejvíce progresivní země v Evropě. V letech 2015 a 2016 obdrželo Skotsko status evropské země s nejvyšším standardem LGBTI rovnoprávnosti.

Podle zákona o změně pohlaví (Gender Recognition Act 2004) mohou ve Skotsku translidé procházet úřední změnou pohlaví. V roce 2018 oznámila skotská vláda, že plánuje zahájit politické a odborné diskuse na téma právního uznávání nebinárního genderu v úředních dokumentech a snížení věku způsobilosti k tranzici na 16 let.

Postoje skotské veřejnosti k příslušníkům LGBT komunity se v posledních desetiletích razantně změnily. V 80. letech bylo zdejší společenské klima jedním z nejextrémnějších, nejhomofobnějších, nejnepřátelštějších a otevřeně antipatických vůči příslušníkům sexuálních menšin. Z tohoto důvodu byli LGBT jednotlivci zpravidla nuceni žít v utajení, přestěhovat se do Anglie.


 


 


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…