Nebylo to žádné hrdinství, říká slovenský novinář, který odhalil Gorilu

02.03.2012 23:20

Korupční spis Gorila způsobil na Slovensku vlnu demonstrací a odporu vůči politikům. Novinář Tom Nicholson, který spis odhalil a napsal o něm knihu, byl hostem pořadu Show Jana Krause. Podle něj šlo o normální novinářskou práci.

Nebylo to žádné hrdinství, říká slovenský novinář, který odhalil Gorilu
Foto: archiv
Popisek: Demonstrace proti maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi a jeho nové ústavě

Nicholson o kauze informoval již dříve, nikdo však jeho informace nechtěl. „Politici se báli toho, že mají máslo na hlavě. Oni nemají zájem to řešit. A noviny se bály žalob,“ uvedl. Napsal proto o kauze knihu Gauneři, kterou soud zakázal.

Lidé byli frustrovaní

Podle Nicholsona je však důležité o těchto věcech mluvit. „Nenajdete ani jednoho člověka z tajné služby, který by řekl, že to je nesmysl, samozřejmě kromě aktérů, ti mají důvod to popírat,“ prohlásil.

Na Slovensku se konalo mnoho demonstrací. Proč byl právě spis Gorila zlomovým bodem? „Lidé měli deprese a frustrace v sobě roky. Tohle je probudilo,“ říká novinář. „Byl to moment, kdy všechno vyšlo ven. Jako vulkán,“ dodal. Nicholson je vnímán jako slovenský hrdina. „Žádné hrdinství to nebylo. To je přece normální novinářská práce,“ myslí si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…