Nečas: Z eurozóny se stává federace. Nevíme, zda tam chceme být

02.02.2012 7:26

Evropská měna přežije jen tehdy, pokud se eurozóna stane fakticky federací. V článku pro dnešní Lidové noviny to napsal premiér Petr Nečas. Zároveň podle něj ale zůstává otázka, zda Česká republika za těchto nových podmínek skutečně euro přijmout chce a kdy.

Nečas: Z eurozóny se stává federace. Nevíme, zda tam chceme být
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

"V současnosti nemá eurozóna na vybranou: buď se rozpadne, což si jistě nikdo nemůže vážně přát, nebo se posune směrem k federálnímu ekonomickému útvaru," napsal předseda vlády v článku věnovaném dění kolem unijní smlouvy. Česká republika spolu s Británií se jako jediné ke smlouvě v tomto týdnu nepřipojily.

"Přijetím rozpočtové smlouvy bychom dali nejen souhlas s posunem eurozóny směrem k budoucí fiskální federaci, ale i s tím, že se sami tohoto projektu chceme nadále i za tuto cenu účastnit. A to jsou dvě zcela odlišné věci," uvedl Nečas.

Rozmysleme si, zda tam chceme být

Ačkoli je dohodnutá smlouva zásadním krokem k federalizaci z hlediska svých procedur, vůbec podle Nečase neřeší skutečnou podstatu současných problémů. Státy se jí vzdávají práva na svobodné hlasování v EU v otázce rozpočtů a zbavují se tím části své suverenity. "Zavazují se společně koordinovat své další zadlužování. To jsou vše mílové kroky směrem k federalizaci eurozóny," napsal.

K odmítnutí smlouvy ho pak prý vedlo také samotné fungování summitů jako takových. "Musím zdůraznit, že jsem formou jednání Evropské rady v poslední době zklamán. Stejně jako mnozí další kolegové - premiéři, kteří to možná neřeknou tak nahlas," uvedl Nečas, podle kterého jsou dokumenty dodávány na poslední chvíli, bez času na rozmyšlenou, analýzu či projednání s vládou.

O smlouvě se bude diskutovat dál, premiér připomněl možnost svolání mimořádné Evropské rady, v březnu se má konat rada řádná. Čeští vyjednávači minulý týden dosáhli toho, že ke smlouvě se kterákoliv země EU může připojit bez podmínek kdykoliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…