Nečas je důležitý kvůli Temelínu. Obama ho přijme už dnes

27.10.2011 7:15

Americký prezident Barack Obama v Bílém domě přivítá českého premiéra Petra Nečase. Na schůzce se budou probírat ekonomická a bezpečnostní témata, ve středu pozornosti ale bude americký zájem o získání lukrativní zakázky na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně.

Nečas je důležitý kvůli Temelínu. Obama ho přijme už dnes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Společnost Westinghouse, kterou americká administrativa podporuje, má sice japonské vlastníky, pracovní místa by ale případná zakázka vytvořila v USA, které v poslední době sužuje vysoká nezaměstnanost.

O lukrativní zakázku na dostavbu Temelína usilují ještě francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína by měla být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by se mělo rozhodnout o vítězi.

Kromě Temelína by měl Nečas s Obamou mluvit obecně o ekonomické spolupráci či o chystaném summitu Severoatlantické aliance v Chicagu v příštím roce. Na programu by měla být i vědecká spolupráce obou zemí či ochrana lidských práv ve světě.

Ještě před setkáním s Obamou dnes český premiér vystoupí s projevem o středoevropském pohledu na transatlantické vztahy na konferenci Fórum EU - Washington. V pátek pak Nečase dopoledne čeká setkání se zástupci amerických podnikatelů a položení květin k pomníku Tomáše Garrigua Masaryka. Poté v odpoledních hodinách odletí zpět do České republiky.

Čtěte:

Nečase přijme Obama: Ve hře je zakázka na dostavbu Temelína

Velvyslanci se stávají lobbisty, bitva o Temelín začíná

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…