Nečas kvůli krajským volbám možná skončí jako premiér, míní Dvořáková

29.12.2011 21:02

Jak se bude vyvíjet politická situace v České republice v novém roce 2012? Na tuto otázku odpovídala politoložka Vladimíra Dvořáková. Jako jeden z nejdůležitějších okamžiků vidí podzimní krajské volby.

Nečas kvůli krajským volbám možná skončí jako premiér, míní Dvořáková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

„Bývá zvykem, že občané často posílají jakýsi signál vládě, takže ve většině případů tyto volby končí nepříliš dobře pro strany vládní koalice. A to platí obecně, nejen v Česku. A mívá to odezvu ve straně, takže vedení za to nese zodpovědnost a znamená to pro ně jisté ohrožení,“ uvedla o krajských volbách v roce 2012 Vladimíra Dvořáková na serveru Týden.cz.

Současná strategie premiéra Petra Nečase není podle politoložky úplně nejlepší. „Petr Nečas se poslední dobou snaží upevnit svoje mocenské postavení tím, že se opírá o vlivné osoby z krajů, které jsou napojené na určité fungování krajských organizací a propojení s byznysem. To může pomoci Petru Nečasovi, ale ne ODS v zisku hlasů v krajských volbách. Takže do budoucna ho to může značně oslabovat,“ míní Dvořáková.

Že by Nečas přišel o post předsedy vlády je tak podle ní celkem možné. Stalo se to například už Vladimíru Špidlovi v roce 2004. „Hodně bude záležet na tom, jak tu situaci přijmou koaliční partneři. Nemyslím si, že by třeba TOP 09, která s ODS zápolí o voliče, měla zájem na tom, aby ODS měla ve vládě schopného politika a silného premiéra,“ odhaduje politoložka.

Zdali nějací politici navážou na tradice Václava Havla, je podle ní spíše nepravděpodobné. „Václav Havel pro spoustu lidí symbolizuje počátek změn a jeho hodnoty jako 'nejsme jako oni' a 'pravda a láska zvítězí' jsou poměrně snadno uchopitelné. Lidé vnímají, že to takhle v tuto chvíli nefunguje, a oni by rádi, aby to tak fungovalo a rádi by se vrátili od těch - řekněme - mafií zpět k původním hodnotám. Takže kdyby se objevil někdo, kdo by se zdál, že žije v souladu s těmito ideály, tak by se to asi dalo využít,“ míní Dvořáková.

U současných politiků to ale spíše odmítá. „Nemyslím si, že by současní kandidáti, kteří mají máslo na hlavě za spoustu věcí, jež se tu děly, najednou získali spoustu hlasů navíc za to, že se najednou začnou hlásit k Havlovu odkazu,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…