Nečas na tiskovce: Nemáme možnost zbavit se odsouzeného Pekárka

08.11.2012 12:58

Premiér Petr Nečas po zasedání vlády předstoupil před novináře a odpovídal na jejich dotazy. V úvodním slovu sice mluvil především o nové strategii energetické soběstačnosti, ale bylo zřejmé, že otázky budou po bouřlivém středečním jednání Poslanecké sněmovny směřovat úplně jiným směrem.

Nečas na tiskovce: Nemáme možnost zbavit se odsouzeného Pekárka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

První dotaz novinářů směřoval na slib poslance Doktora, že schválené církevní restituce nebudou spojeny s osvobozením majetku od převodních daní. „Dohodli jsme se, že ponecháme osvobození u daně z převodu nemovitostí, ale zrušíme osvobození od daně z příjmu. Činíme tak vzhledem k současné situaci ve veřejných rozpočtech. Je to dílčí úprava a jsem přesvědčen, že projde,“ ujistil premiér.

Odpovídal i na spekulace novinářů, že strana LIDEM souhlasila s církevními restitucemi výměnou za personální změny ve vládě. „Nikdo si žádné personální změny neprosadil,“ ujišťoval premiér.

Ministr Kalousek podle něj doposud vládě nepředložil návrh rozpočtu, protože to nebylo ani technicky možné. „Rozpočet bude projednáván a schvalován za dva týdny. Vzhledem k přijetí konsolidačního balíčku bude podobný tomu, který byl předložen v září,“ ujistil premiér.

Došlo i na dotazy o případné revizi koaliční smlouvy. „Je naprosto logické, aby vláda v druhé polovině období vyhodnotila, co má smysl dělat,“ ujistil premiér s tím, že některé kroky, na začátku volebního období plánované, mohou být shledány jako časově nereálné či politicky neprůchodné. Navíc je podle něj i rozumné znovu zvážit vládní priority. „Každá rozumná vláda v polovině mandátu vyhodnotí své dosavadní působení a nastaví nové priority,“ ujistil.

„Chceme se zaměřit na kvalitní a kompetentní vládnutí,“ popsal další plány na vládní činnost.

Premiér dále na dotaz novinářů připomněl, že případné vyloučení poslance Pekárka, odsouzeného v první instanci za korupci na šest let vězení, je výlučně záležitostí jeho místní stranické organizace. Mimoto existuje ještě možnost pozastavení členství, ale k tomu by se musel rozhodnout Pekárek osobně. „Budeme pana poslance Pekárka vyzývat, aby tak učinil,“ ujistil Nečas.

Strana však podle něj nemá možnost poslance přinutit, aby se vzdal mandátu. „Nemáme možnost, jak ho k tomu přimět. Je to proces upravený Ústavou a probíhá automaticky,“ vysvětlil, proč se prvostupňově odsouzený korupčník stal poslancem. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…