Nečas není proti zavedení manželství druhé kategorie. Čechy sňatek neláká

15.08.2012 7:24

Lidé se do manželství neženou, často jim připadá zbytečné nebo je od něj odrazují zkušenosti z okolí, kdy velmi moho vztahů zkrachuje. Například ve Francii je možné uzavřít takzvaný pakt solidarity, při němž partneři neskládají slib věrnosti ani si nedělí majetek či dluhy, zůstávají ovšem svobodní. Mohou také využívat společné zdanění. Uzavřít takový svazek je stejně jednoduché jako podpis smlouvy. Alternativu k manželství by uvítali také Češi, napsaly Lidové noviny.

Nečas není proti zavedení manželství druhé kategorie. Čechy sňatek neláká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pár krmící labutě

Někteří experti navrhují, aby také v Česku začala platit novinka podobná paktu solidarity. „Lidé by měli mít větší možnost volby – uzavřu sňatek, či pakt,“ míní šéfka České demografické společnosti Jitka Rychtaříková. Podle ní je manželství pro řadu lidí obecně i finančně svazující. To se pak projevuje na klesajícím trendu nových sňatků.

Podle LN se premiér Petr Nečas (ODS) nebrání podobné variantě. „Můj názor se nemění. Upřednostňji model širšího občanského paktu, soužití lidí nemá být založeno na sexualitě, ale na tom, zda lidé chtějí uzavřít smluvní vztah,“ myslí si Nečas. V současnosti to ale není hlavní téma jeho kabinetu.

O přijetí volnějšího typu svazků jako je tomu ve Francii se naposledy hovořilo při přijetí nového občanského zákoníku. Podle právníka Karla Eliáše, který za zákoníkem stojí, je ale registrované partnerství považováno za manželství druhé kategorie, a to je řešení, které zákonodárci nechtěli.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…