Nečas respektuje nález Ústavního soudu o platnosti amnestie

05.03.2013 21:50

Premiér Petr Nečas (ODS) respektuje dnešní rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), které potvrdilo platnost novoroční amnestie prezidenta Václava Klause. Je přesvědčen, že jiné ani nemohlo padnout. ČTK to řekl dnes v Ústí nad Labem, kde diskutoval s členy Občanské demokratické strany.

Nečas respektuje nález Ústavního soudu o platnosti amnestie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

ÚS dnes odmítl návrh skupiny senátorů na zrušení druhého článku amnestijního rozhodnutí, který zastavuje kauzy trvající déle než osm let. Nečas Klausovu amnestii spolupodepsal.

"Názor na amnestii můžeme mít rozdílný, nicméně to, že bylo uplatněno právo prezidenta republiky ji poskytnout, nemůže nikdo zpochybnit, to právo je dáno z ústavy. Takže rozhodnutím Ústavního soudu nejsem překvapen. Byl bych překvapen jakýmkoli jiným," uvedl Nečas.

Už počátkem ledna Nečas řekl, že amnestie je výsostným právem prezidenta a předseda vlády podle ústavních zvyklostí svým spolupodpisem pouze potvrzuje, že není v rozporu s právním pořádkem. "Za 95 let premiéři vždy kontrasignovali amnestie, které vyhlásil prezident republiky," uvedl tehdy Nečas.

Návrh senátorů směřoval proti nejvíce kritizované části amnestie, která zastavila vleklá trestní stíhání. Konkrétně šlo o stíhání, jež trvala déle než osm let s trestní sazbou do deseti let vězení.

Ústavní soud již v únoru odmítl návrh Městského soudu v Praze na zrušení celé amnestie. Podle údajů z února amnestie zastavila 327 trestních stíhání včetně závažných kauz hospodářské kriminality. Dále prezidentovo rozhodnutí vedlo k propuštění téměř 6500 vězňů. Amnestie má mnoho kritiků, stala se dokonce jedním z důvodů pro podání ústavní žaloby na Klause, kterou podatelna soudu přijala dnes dopoledne.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…