Nečas se mračí na Johna. Kvůli konci vysokého policisty

25.02.2011 7:45

Premiér Petr Nečas nesdílí názor ministra vnitra Radka Johna, který už dříve naznačoval, že protikorupční šéf Vrba má slabé výsledky. Naopak. Nečas se v rozhovoru pro HN Vrby zastával a kritikou mířil na Johna.

Nečas se mračí na Johna. Kvůli konci vysokého policisty

Premiér Petr Nečas považuje odchod ředitele protikorupční policie Libora Vrby za chybu. Šéf elitní jednotky si ve středu po schůzce s novým policejním prezidentem podal žádost o civil. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Nečasova kritika dopadá zejména na hlavu ministra vnitra Radka Johna, který v tomto ohledu dlouhodobě naznačoval, že si přeje v čele jednotky pro boj s úplatky jiného šéfa.

"Nepovažuji to za pozitivní zprávu. Každý šéf podobného útvaru potřebuje řádově několik let na to, aby útvar rozjel a aby mohly přijít náležité výsledky," řekl Nečas v rozhovoru pro HN. "Nechci to dopředu nějak přísně hodnotit. Ale v tom, co se děje v rámci policie, zatím nevidím něco, co by přispělo ke zkvalitnění její práce," prohlásil Nečas směrem k Johnovi.

John: Vrba se zaměřoval na "malé ryby" 

Vrba sice odstoupil sám, co přesně se na setkání s policejním prezidentem Petrem Lessym odehrálo, je však otázkou. Jisté je, že Vrba byl podle svědků po schůzce velmi rozzlobený a okamžitě si napsal žádost o propuštění. Pak odevzdal telefon, počítač a do poloviny března si vzal dovolenou.

John ve středu Vrbovo rozhodnutí nekomentoval. Teprve ve čtvrtek řekl, že Vrbovi detektivové neměli dobré výsledky. "Hlavní problém vidím v tom, že se zaměřoval na menší případy a ty velké zatím vyšuměly do ztracena," řekl HN John.

Na druhou stranu ale protikorupční policie loni obvinila dvakrát víc lidí než v roce 2009. Je sice také pravda, že nešlo o žádné "velké ryby" z politiky ani z byznysu.

Vrba: Mediální známost nedělá ještě "velké ryby" 

Vrba, čtvrtý šéf jednotky za pět let, ale v rozhovorech s novináři tvrdil, že jeho lidé potřebují čas - například aby si vybudovali kontakty, které jim umožní proniknout i do nejvyšších pater.

 "My se řídíme trestním řádem a pojem velká ryba tam není. To, že někdo je mediálně známý a sedí v nějaké funkci, ještě neznamená, že je to skutečně ta velká ryba," bránil se už dříve Vrba.

Ten si také musel vyslechnout Johnovu kritiku, když se ukázalo, že byl u Nečase kvůli aféře ministra životního prostředí. Ministr vnitra mu vyčítal také některé úniky citlivých informací z vyšetřování. Ale zase na Vrbovu obhajobu: nikdy se jednoznačně neprokázalo, že zprávy o konkrétních případech skutečně vynesl někdo z detektivů.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…