Nečas se našel v Číně. Novináři objevili, jaké obrovské obchody tam dělá

03.04.2016 21:14

V rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz si expremiér Petr Nečas nebral servítky a důkladně zúčtoval s těmi, kteří nahlas upozorňovali na porušování lidských práv v Číně. Informace serveru iHned.cz naznačují jeden z důvodů, proč mohl být k Číně vstřícný. Ve hře je prý obchod za 14 miliard.

Nečas se našel v Číně. Novináři objevili, jaké obrovské obchody tam dělá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

„Návštěvu hodnotím jednoznačně pozitivně a musím říci, že je to obrovský zahraničněpolitický úspěch pana prezidenta Zemana. Každý, kdo není zaslepený a je schopný trochu racionální úvahy, musí ocenit tento krok včetně jeho pozitivních ekonomických dopadů pro Českou republiku. Čína představuje globální mocnost, je to druhá největší ekonomika světa a je pouze otázkou času, kdy bude největší ekonomikou, jako byla koneckonců tisíce let předtím. Je to stálý člen Rady bezpečnosti OSN, stává se významným globálním hráčem a já hodnotím rozvoj česko-čínských vztahů velmi pozitivně,“ konstatoval v rozhovoru Nečas.

Podle informací serveru iHned.cz se teď chystá obchod společnosti S.W.H. Group s čínskou stranou. Sluší se dodat, že Nečas je dnes zástupcem ředitele a šéfem pro strategický rozvoj firmy. Firmy, která vznikla teprve v roce 2014 a podniká v solárním byznysu. V tomtéž byznysu, který tak hlasitě a důrazně kritizuje prezident Miloš Zeman. Hlava státu mluví o solárním tunelu a expremiér Petr Nečas mluvil ještě jako předseda vlády v roce 2013 dost podobně.

A teď se podle všeho rýsuje velký obchod. „Dohoda za 14 miliard korun byla třetím největším obchodem uzavřeným během návštěvy čínského prezidenta,“ píše server.

Expremiér Nečas ovšem ještě ve funkci mluvil o tom, že si nesmíme nechat ujít obchodní příležitosti, které se v Číně nabízejí, pod záminkou plutí na vlně dalajlamismu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…